Превенција | Preventiva

Masa e nëntë parandaluese ndaj sëmundjeve: Ekzaminimi i përgjithshëm mjekësor

Ekzaminimi i përgjithshëm mjekësor është një formë e zakonshme e mjekësisë parandaluese dhe përfshin një vizitë te mjeku amë nga persona asimptomatikë, të cilët kanë të drejtë për një ekzaminim të plotë një herë në vit. Ekzaminimi i përgjithshëm mjekësor, i njohur edhe si ekzaminim mjekësor rutinë ose periodik, është një proces në të cilin […]

Read More
Превенција | Preventiva

Masa e shtatë parandaluese ndaj sëmundjeve: Higjiena mendore.

Higjiena mendore i referohet praktikave për të ruajtur dhe përmirësuar shëndetin dhe mirëqenien mendore. Ajo përfshin një sërë zakonesh dhe sjelljesh që ndihmojnë në menaxhimin e stresit, përmirësimin e mirëqenies emocionale dhe ruajtjen e një këndvështrimi pozitiv për jetën. Praktikat dhe shprehitë më të rëndësishme të higjenës mendore: Marrja e pushimeve të shkurtra dhe frymëmarrja […]

Read More
Превенција | Preventiva

Masa e gjashtë parandaluese ndaj sëmundjeve: Mbrojtja nga ushqimi, uji dhe ajri i ndotur.

Shëndeti është gjëja më e rëndësishme, por jo gjithmonë kujdesemi për të siç duhet. Ka shumë gjëra në mjedisin tonë që mund të dëmtojnë shëndetin tonë, siç janë kimikatet dhe patogjenët që mund të gjenden në ajër, ujë dhe ushqim. Ato mund të shkaktojnë sëmundje të ndryshme, si astma, bronkit, sulm në zemër, goditje në […]

Read More
Превенција | Preventiva

Masa e pestë parandaluese kundër sëmundjeve: Higjiena.

Higjiena është një grup praktikash që kryhen për të ruajtur shëndetin. Sipas Organizatës Botërore të Shëndetësisë (OBSH), “higjiena i referohet kushteve dhe praktikave që ndihmojnë në ruajtjen e shëndetit dhe parandalimin e përhapjes së sëmundjeve”. Higjiena e mirë është thelbësore për parandalimin e sëmundjeve dhe shëndetin e përgjithshëm të mirë. Higjiena e duhur ndihmon në […]

Read More
Превенција | Preventiva

Masa e katërt parandaluese ndaj sëmundjeve: Gjumi i rregullt dhe cilësor.

Gjumi i rregullt dhe cilësor luan një rol të rëndësishëm në shëndetin e përgjithshëm dhe është një masë efikase parandaluese kundër sëmundjeve të ndryshme dhe problemeve kronike shëndetësore. Mbajtja e një orari të rregullt të gjumit, ku flini mjaftueshëm orë, mund të përmirësojë shëndetin tuaj dhe të zvogëlojë rrezikun ndaj sëmundjeve. Gjumi i qetë ndihmon […]

Read More
Превенција | Preventiva

Masa e tretë parandaluese ndaj sëmundjeve: Hidratimi adekuat i trupit.

Hidratimi është një nga faktorët më të rëndësishëm në ruajtjen e shëndetit të mirë dhe parandalimin e sëmundjeve. Hidratimi është kryesisht i rëndësishëm për ruajtjen e funksioneve normale fiziologjike në trup. Mungesa e ujit në organizëm mund të shkaktojë simptoma të ndryshme si dhimbje koke, marramendje, lëkurë të thatë, lodhje dhe probleme apo sëmundje serioze […]

Read More
Превенција | Preventiva

Masa e dytë parandaluese ndaj sëmundjeve: Të ushqyerit e shëndetshëm.

Masa e dytë parandaluese kundër sëmundjeve është të ushqyerit e shëndetshëm. Ushqimi i shëndetshëm luan një rol kyç në ruajtjen e shëndetit të përgjithshëm dhe parandalimin e sëmundjeve të ndryshme kronike. Ushqimi i duhur dhe i ekuilibruar i siguron trupit të gjitha lëndët ushqyese që i nevojiten për funksionimin dhe zhvillimin normal. Ushqimi juaj duhet […]

Read More
Превенција | Preventiva

Masa e parë parandaluese ndaj sëmundjeve: Aktiviteti fizik i rregullt dhe i moderuar.

Një nga masat themelore parandaluese ndaj sëmundjeve është aktiviteti fizik i rregullt dhe i moderuar, i cili ndikon pozitivisht në shëndetin e përgjithshëm fizik dhe mendor. Sipas Organizatës Botërore të Shëndetësisë, sasia e aktivitetit fizik që nevojitet për një jetë të shëndetshme është të paktën 150 minuta aktivitet i moderuar ose 75 minuta aktivitet me […]

Read More
Dg.

Njohurija shëndetësore?

Njohurija shëndetësore i referohet aftësisë së njerëzve për të kuptuar, zbatuar dhe interpretuar informacionin shëndetësor në një mënyrë që u mundëson atyre të marrin vendime të mira për shëndetin e tyre. Njerëzit me njohuri të mira shëndetësore mund të kuptojnë udhëzimet e barnave, të kuptojnë informacionin e sëmundjeve dhe preventivës, të mësojnë se si të […]

Read More
Dg.

Mjekët?

Mjekët janë ekspertë mjekësorë të kualifikuar të cilët kanë edukimin dhe trajnimin për të diagnostikuar, trajtuar gjendje të ndryshme shëndetësore dhe për të ofruar ndihmë dhe këshilla mjekësore për pacientët. Mjekët mund të kenë kryer specializime të ndryshme, si mjeksin e përgjithshme, pediatri, gjinekologji, kirurgji, neurologji e të tjera. Ata punojnë në objekte të ndryshme […]

Read More