Превенција | Preventiva

Девета превентивна мерка против болести: Општ медицински преглед

Општиот медицински преглед е вообичаена форма на превентивна медицина и вклучува посета на матичен лекар од асимптоматски лица, кои имаат право на целосен преглед еднаш годишно. Општиот лекарски преглед, познат и како рутински или периодичен лекарски преглед, е процес во кој лицето е внимателно прегледано од матичниот лекар и лекарите специјалисти за да се процени […]

Read More
Превенција | Preventiva

Седма превентивна мерка против болести: Ментална хигиена.

Менталната хигиена се однесува на практиките што се користат за одржување и подобрување на менталното здравје и благосостојба. Вклучува збир на навики и однесувања кои помагаат да се управува со стресот, да се подобри емоционалната благосостојба и да се одржи позитивен поглед на животот. Најважните практики и навики за ментална хигиена: Кратките паузи и длабокото […]

Read More
Превенција | Preventiva

Шеста превентивна мерка против болести: Заштита од контаминирана храна, вода и воздух.

Здравјето е најважно, но не секогаш се грижиме за него правилно. Има многу работи во нашата средина кои можат да му наштетат на нашето здравје, како хемикалии и патогени кои можат да се најдат во воздухот, водата и храната. Тие можат да предизвикаат разни болести, како што се астма, бронхитис, срцев удар, мозочен удар, рак, […]

Read More
Превенција | Preventiva

Петта превентивна мерка против болести: Хигиена.

Хигиената е збир на практики што се вршат за одржување на здравјето. Според Светската здравствена организација (СЗО), „хигиената се однесува на условите и практиките кои помагаат да се одржи здравјето и да се спречи ширењето на болеста“. Добрата хигиена е од суштинско значење за превенција на болести и општо добро здравје. Правилната хигиена помага да […]

Read More
Превенција | Preventiva

Четврта превентивна мерка против болести: Редовен и квалитетен сон.

Редовниот и квалитетен сон игра важна улога за целокупното здравје и е ефикасна превентивна мерка против разни болести и хронични здравствени проблеми. Водењето редовен распоред за спиење, каде што спиете доволно часови, може да го подобри вашето здравје и да го намали ризикот од разни болести. Мирниот сон им помага на телото и мозокот да […]

Read More
Превенција | Preventiva

Трета превентивна мерка против болести: Соодветна хидратација на телото.

Хидратацијата е еден од најважните фактори за одржување на добро здравје и спречување на болести. Хидратацијата е примарно важна за одржување на нормалните физиолошки функции во телото. Недостатокот на вода во организмот може да предизвика различни симптоми како што се главоболки, вртоглавица, сува кожа, замор и сериозни здравствени проблеми или болести. Затоа, важно е да […]

Read More
Превенција | Preventiva

Втора превентивна мерка против болести: Здрава исхрана.

Втората превентивна мерка против болести е здравата исхрана. Правилната исхрана игра клучна улога во одржувањето на целокупното здравје и спречувањето на разни хронични болести. Правилната и урамнотежена исхрана на телото му ги обезбедува сите хранливи материи што му се потребни за нормално функционирање и развој. Вашата исхрана треба да биде богата со различни витамини, минерали, […]

Read More
Превенција | Preventiva

Прва превентивна мерка против болести: Редовна и умерена физичка активност.

Една од основните превентивни мерки против болестите е редовната и умерена физичка активност, која позитивно влијае на општото физичко и психичко здравје. Според Светската здравствена организација, количината на физичка активност потребна за здрав живот е најмалку 150 минути умерена активност или 75 минути активност со висок интензитет неделно. Ова може да биде брзо одење, трчање, […]

Read More
Dg.

Здравственото знаење?

Здравственото знаење се однесува на способноста на луѓето да ги разберат, применуваат и интерпретираат здравствените информации на начин што ќе им овозможуваат да донесат добри одлуки за нивното здравје. Луѓето со добро здравствено знаење можат да ги разберат упатствата за лекови, да ги разберат информациите за болести и превенција, да научат како ефикасно да се […]

Read More
Dg.

Лекари?

Лекарите се квалификувани медицински експерти кои имаат образование и обука за дијагностицирање, лекување на различни здравствени состојби и обезбедување медицинска помош и совети на пациентите. Лекарите можат да имаат завршено различни специјализации, како општа медицина, педијатрија, гинекологија, хирургија, неврологија и други. Тие работат во различни здравствени установи, како што се болници, поликлиники, клиники или амбуланти. […]

Read More