Превенција | Preventiva

Masa e pestë parandaluese kundër sëmundjeve: Higjiena.

Higjiena është një grup praktikash që kryhen për të ruajtur shëndetin. Sipas Organizatës Botërore të Shëndetësisë (OBSH), “higjiena i referohet kushteve dhe praktikave që ndihmojnë në ruajtjen e shëndetit dhe parandalimin e përhapjes së sëmundjeve”. Higjiena e mirë është thelbësore për parandalimin e sëmundjeve dhe shëndetin e përgjithshëm të mirë. Higjiena e duhur ndihmon në […]

Read More
Превенција | Preventiva

Петта превентивна мерка против болести: Хигиена.

Хигиената е збир на практики што се вршат за одржување на здравјето. Според Светската здравствена организација (СЗО), „хигиената се однесува на условите и практиките кои помагаат да се одржи здравјето и да се спречи ширењето на болеста“. Добрата хигиена е од суштинско значење за превенција на болести и општо добро здравје. Правилната хигиена помага да […]

Read More
Превенција | Preventiva

Masa e katërt parandaluese ndaj sëmundjeve: Gjumi i rregullt dhe cilësor.

Gjumi i rregullt dhe cilësor luan një rol të rëndësishëm në shëndetin e përgjithshëm dhe është një masë efikase parandaluese kundër sëmundjeve të ndryshme dhe problemeve kronike shëndetësore. Mbajtja e një orari të rregullt të gjumit, ku flini mjaftueshëm orë, mund të përmirësojë shëndetin tuaj dhe të zvogëlojë rrezikun ndaj sëmundjeve. Gjumi i qetë ndihmon […]

Read More
Превенција | Preventiva

Четврта превентивна мерка против болести: Редовен и квалитетен сон.

Редовниот и квалитетен сон игра важна улога за целокупното здравје и е ефикасна превентивна мерка против разни болести и хронични здравствени проблеми. Водењето редовен распоред за спиење, каде што спиете доволно часови, може да го подобри вашето здравје и да го намали ризикот од разни болести. Мирниот сон им помага на телото и мозокот да […]

Read More
Превенција | Preventiva

Masa e tretë parandaluese ndaj sëmundjeve: Hidratimi adekuat i trupit.

Hidratimi është një nga faktorët më të rëndësishëm në ruajtjen e shëndetit të mirë dhe parandalimin e sëmundjeve. Hidratimi është kryesisht i rëndësishëm për ruajtjen e funksioneve normale fiziologjike në trup. Mungesa e ujit në organizëm mund të shkaktojë simptoma të ndryshme si dhimbje koke, marramendje, lëkurë të thatë, lodhje dhe probleme apo sëmundje serioze […]

Read More
Превенција | Preventiva

Трета превентивна мерка против болести: Соодветна хидратација на телото.

Хидратацијата е еден од најважните фактори за одржување на добро здравје и спречување на болести. Хидратацијата е примарно важна за одржување на нормалните физиолошки функции во телото. Недостатокот на вода во организмот може да предизвика различни симптоми како што се главоболки, вртоглавица, сува кожа, замор и сериозни здравствени проблеми или болести. Затоа, важно е да […]

Read More
Превенција | Preventiva

Masa e dytë parandaluese ndaj sëmundjeve: Të ushqyerit e shëndetshëm.

Masa e dytë parandaluese kundër sëmundjeve është të ushqyerit e shëndetshëm. Ushqimi i shëndetshëm luan një rol kyç në ruajtjen e shëndetit të përgjithshëm dhe parandalimin e sëmundjeve të ndryshme kronike. Ushqimi i duhur dhe i ekuilibruar i siguron trupit të gjitha lëndët ushqyese që i nevojiten për funksionimin dhe zhvillimin normal. Ushqimi juaj duhet […]

Read More
Превенција | Preventiva

Втора превентивна мерка против болести: Здрава исхрана.

Втората превентивна мерка против болести е здравата исхрана. Правилната исхрана игра клучна улога во одржувањето на целокупното здравје и спречувањето на разни хронични болести. Правилната и урамнотежена исхрана на телото му ги обезбедува сите хранливи материи што му се потребни за нормално функционирање и развој. Вашата исхрана треба да биде богата со различни витамини, минерали, […]

Read More
Превенција | Preventiva

Masa e parë parandaluese ndaj sëmundjeve: Aktiviteti fizik i rregullt dhe i moderuar.

Një nga masat themelore parandaluese ndaj sëmundjeve është aktiviteti fizik i rregullt dhe i moderuar, i cili ndikon pozitivisht në shëndetin e përgjithshëm fizik dhe mendor. Sipas Organizatës Botërore të Shëndetësisë, sasia e aktivitetit fizik që nevojitet për një jetë të shëndetshme është të paktën 150 minuta aktivitet i moderuar ose 75 minuta aktivitet me […]

Read More
Превенција | Preventiva

Прва превентивна мерка против болести: Редовна и умерена физичка активност.

Една од основните превентивни мерки против болестите е редовната и умерена физичка активност, која позитивно влијае на општото физичко и психичко здравје. Според Светската здравствена организација, количината на физичка активност потребна за здрав живот е најмалку 150 минути умерена активност или 75 минути активност со висок интензитет неделно. Ова може да биде брзо одење, трчање, […]

Read More