Dg.

Welcome to DIAGNOSIS. This is the Beginning!

Dg.

Дијагноза

Dg.

Diagnoza

Dg.

Симптом

Dg.

Simptom

Dg.

Болест

Dg.

Sëmundje

Dg.

Терапија

Dg.

Terapia

Dg.

Превенција

Dg.

Preventiva

Dg.

Лекарски преглед

Dg.

Ekzaminimi mjeksor

Dg.

Лекари

Dg.

Mjekët

Dg.

Здравственото знаење

Dg.

Njohurija shëndetësore

Здравје | Shëndet

Редовна и умерена физичка активност

Здравје | Shëndet

Aktiviteti fizik i rregullt dhe i moderuar

Здравје | Shëndet

Здрава исхрана

 

 

Прва помош | Ndihma e parë

Прва помош: Крварење од носот

Крварењето од носот, познато како епистакса, е честа појава и обично не е сериозен проблем. Крварење од носот се јавува кога пукаат мали крвни капилари внатре во ноздрите. Во повеќето случаи, причините за крварење од носот вклучуваат повреда, кивање, чепкање или силно дување на носот. Како можете да помогнете:   Не дозволувајте лицето да ја […]

Read More
Здравје | Shëndet

Општ медицински преглед

Општиот медицински преглед е вообичаена форма на превентивна медицина и вклучува посета на матичен лекар од асимптоматски лица, кои имаат право на целосен преглед еднаш годишно. Општиот лекарски преглед, познат и како рутински или периодичен лекарски преглед, е процес во кој лицето е внимателно прегледано од матичниот лекар и лекари специјалисти за да се процени […]

Read More
Здравје | Shëndet

Ментална хигиена

Менталната хигиена се однесува на практиките што се користат за одржување и подобрување на менталното здравје и благосостојба. Вклучува збир на навики и однесувања кои помагаат да се управува со стресот, да се подобри емоционалната благосостојба и да се одржи позитивен поглед на животот. Најважните практики и навики за ментална хигиена: Кратките паузи и длабокото […]

Read More
Здравје | Shëndet

Заштита од контаминирана храна, вода и воздух

Здравјето е најважно, но не секогаш се грижиме за него правилно. Има многу работи во нашата средина кои можат да му наштетат на нашето здравје, како хемикалии и патогени кои можат да се најдат во воздухот, водата и храната. Тие можат да предизвикаат разни болести, како што се астма, бронхитис, срцев удар, мозочен удар, рак, […]

Read More
Здравје | Shëndet

Хигиена

Хигиената е збир на практики што се вршат за одржување на здравјето. Според Светската здравствена организација (СЗО), „хигиената се однесува на условите и практиките кои помагаат да се одржи здравјето и да се спречи ширењето на болеста“. Добрата хигиена е од суштинско значење за превенција на болести и општо добро здравје. Правилната хигиена помага да […]

Read More
Здравје | Shëndet

Редовен и квалитетен сон

Редовниот и квалитетен сон игра важна улога за целокупното здравје и е ефикасна превентивна мерка против разни болести и хронични здравствени проблеми. Водењето редовен распоред за спиење, каде што спиете доволно часови, може да го подобри вашето здравје и да го намали ризикот од разни болести. Мирниот сон им помага на телото и мозокот да […]

Read More
Здравје | Shëndet

Соодветна хидратација на телото

Хидратацијата е еден од најважните фактори за одржување на добро здравје и спречување на болести. Хидратацијата е примарно важна за одржување на нормалните физиолошки функции во телото. Недостатокот на вода во организмот може да предизвика различни симптоми како што се главоболки, вртоглавица, сува кожа, замор и сериозни здравствени проблеми или болести. Затоа, важно е да […]

Read More
Здравје | Shëndet

Здрава исхрана

Втората превентивна мерка против болести е здравата исхрана. Правилната исхрана игра клучна улога во одржувањето на целокупното здравје и спречувањето на разни хронични болести. Правилната и урамнотежена исхрана на телото му ги обезбедува сите хранливи материи што му се потребни за нормално функционирање и развој. Вашата исхрана треба да биде богата со различни витамини, минерали, […]

Read More
Здравје | Shëndet

Редовна и умерена физичка активност

Една од основните превентивни мерки против болестите е редовната и умерена физичка активност, која позитивно влијае на општото физичко и психичко здравје.   Според Светската здравствена организација, количината на физичка активност потребна за здрав живот е најмалку 150 минути умерена активност или 75 минути активност со висок интензитет неделно. Ова може да биде брзо одење, […]

Read More
Dg.

Здравственото знаење

Здравственото знаење се однесува на способноста на луѓето да ги разберат, применуваат и интерпретираат здравствените информации на начин што ќе им овозможуваат да донесат добри одлуки за нивното здравје. Луѓето со добро здравствено знаење можат да ги разберат упатствата за лекови, да ги разберат информациите за болести и превенција, да научат како ефикасно да се […]

Read More