Dg.

Welcome to DIAGNOSIS. This is the Beginning!

Dg.

Дијагноза

Dg.

Diagnoza

Dg.

Симптом

Dg.

Simptom

Dg.

Болест

Dg.

Sëmundje

Dg.

Терапија

Dg.

Terapia

Dg.

Превенција

Dg.

Preventiva

Dg.

Лекарски преглед

Dg.

Ekzaminimi mjeksor

Dg.

Лекари

Dg.

Mjekët

Dg.

Здравственото знаење

Dg.

Njohurija shëndetësore

Превенција | Preventiva

Редовна и умерена физичка активност

Превенција | Preventiva

Aktiviteti fizik i rregullt dhe i moderuar

Превенција | Preventiva

Здрава исхрана

 

 

Симптоми на кардиоваскуларни заболувања

Задржување на течности во организмот

Симптом на кардиоваскуларни заболувања: Задржување на течности во организмот. Едемот е состојба која се карактеризира со задржување на течности во ткивата, што може да се појави во контекст на разни кардиоваскуларни заболувања. Кога срцето не работи ефикасно за да пумпа крв во васкуларниот систем, течноста може да се акумулира во ткивата, предизвикувајќи едем. Едемот може […]

Read More
Симптоми на кардиоваскуларни заболувања

Хипоксија

Симптом на кардиоваскуларни заболувања: Хипоксија. Хипоксија е состојба кога ткивата не добиваат доволно кислород. Ова може да се случи поради повеќе причини, вклучувајќи недостаток на кислород во воздухот, недоволна способност на крвта да носи кислород, проблеми со дишењето и срцето или ослабена способност на ткивата да користат кислород. Хипоксија може да се појави во контекст […]

Read More
Симптоми на кардиоваскуларни заболувања

Бавно срцебиење

Симптом на кардиоваскуларни заболувања: Бавно срцебиење. Брадикардија е медицински термин што значи бавен пулс. Кај здрави луѓе, нормалното отчукување на срцето (пулсот) е обично помеѓу 60 и 100 отчукувања во минута. Брадикардија се дефинира како срцева фреквенција која е помала од 60 отчукувања во минута. Меѓутоа, во некои случаи, луѓето во добра физичка форма, како што […]

Read More
Симптоми на кардиоваскуларни заболувања

Забрзано срцебиење

Симптом на кардиоваскуларни заболувања: Забрзано срцебиење. Тахикардија е дефинирана како состојба кога срцето чука побрзо од нормалната фреквенција. За повеќето возрасни, нормалниот пулс обично се движи помеѓу 60 и 100 отчукувања во минута. Кога пулсот го надминува овој интервал и станува поголем од 100 отчукувања во минута, се смета дека лицето има тахикардија. Ова може […]

Read More
Симптоми на кардиоваскуларни заболувања

Отежнато дишење и замор

Симптом на кардиоваскуларни заболувања: Отежнато дишење и замор. Диспнеа е медицински термин кој се користи за да се опише чувството на отежнато дишење, придружено со силен замор. Овој симптом може да биде предизвикан од различни медицински состојби и може да биде краткотраен или долгорочен, во зависност од причината. Недостатокот на здив при лесни вежби е […]

Read More
Симптоми на кардиоваскуларни заболувања

Болка во градите

Симптом на кардиоваскуларни заболувања: Болка во градите. Болката во градите, позната и како ангина пекторис, се јавува поради недостаток на кислород во срцевите мускули. Ова може да се случи кога крвните садови кои го снабдуваат срцевиот мускул (коронарните артерии) се стеснуваат или блокираат, што го нарушува нормалниот проток на крв. Болката во градите поради ангина […]

Read More