Dg.

Welcome to DIAGNOSIS. This is the Beginning!

Dg.

Дијагноза

Dg.

Diagnoza

Dg.

Симптом

Dg.

Simptom

Dg.

Болест

Dg.

Sëmundje

Dg.

Терапија

Dg.

Terapia

Dg.

Превенција

Dg.

Preventiva

Dg.

Лекарски преглед

Dg.

Ekzaminimi mjeksor

Dg.

Лекари

Dg.

Mjekët

Dg.

Здравственото знаење

Dg.

Njohurija shëndetësore

Здравје | Shëndet

Редовна и умерена физичка активност

Здравје | Shëndet

Aktiviteti fizik i rregullt dhe i moderuar

Здравје | Shëndet

Здрава исхрана

 

 

Симптоми на ендокринолошки заболувања

Проблеми со спиењето

Симптом на ендокринолошки заболувања: Проблеми со спиењето. Немирниот сон, неможноста за спиење (несоница) или продолженото заспивање може да се поврзани со одредени ендокринолошки проблеми. Тие можат да влијаат на хормоните кои го регулираат циклусот сон-будење. Хипертироидизмот (зголемена функција на тироидната жлезда) може да предизвика промени во циклусот сон-будење, што може да резултира со неможност за […]

Read More
Симптоми на ендокринолошки заболувања

Зголемен или намален апетит

Симптом на ендокринолошки заболувања: Зголемен или намален апетит. Проблеми со регулација на апетитот, зголемен или намален апетит, може да бидат симптоми на различни ендокринолошки проблеми. Ендокрините заболувања можат да влијаат на функцијата на хормоните, кои играат важна улога во контролирањето на апетитот и метаболизмот. Хипотироидизам (намалена функција на тироидната жлезда) може да резултира со намалено […]

Read More
Симптоми на ендокринолошки заболувања

Неправилни или болни менструални циклуси

Симптом на ендокринолошки заболувања: Неправилни или болни менструални циклуси. Неправилните или болни менструални циклуси може да бидат симптоми на различни ендокринолошки проблеми кај жените. Некои од најчестите состојби поврзани со ова се синдромот на полицистични јајници, ендокринолошка состојба кај жените каде што јајниците формираат мали цисти. Ова може да предизвика неправилни менструални циклуси и проблеми […]

Read More
Симптоми на ендокринолошки заболувања

Слаб имунитет

Симптом на ендокринолошки заболувања: Слаб имунитет. Oслабениот имунолошки систем може да биде поврзан со различни ендокринолошки проблеми. Хормоните произведени од ендокрините жлезди играат важна улога во регулирањето на имунолошкиот одговор на телото. Некои од ендокринолошките проблеми кои можат да влијаат на имунолошкиот систем се хипотироидизам (намалена функција на тироидната жлезда) може да влијае на имунолошкиот […]

Read More
Симптоми на ендокринолошки заболувања

Замор и слабост

Симптом на ендокринолошки заболувања: Замор и слабост. Заморот и слабоста можат да бидат едени од симптомите на различни ендокрини проблеми. Некои од состојбите и проблемите кои можат да предизвикаат замор се хипотироидизам (намалена функција на тироидната жлезда) се јавува кога тироидната жлезда не произведува доволно тироидни хормони (тироксин и тријодотиронин). Недостатокот на овие хормони може […]

Read More
Симптоми на ендокринолошки заболувања

Слабеењето или зголемувањето на тежината без очигледна причина.

Симптом на ендокринолошки заболувања: Слабеењето или зголемувањето на тежината без очигледна причина. Слабеењето или зголемувањето на тежината без очигледна причина може да биде показател за различни ендокринолошки проблеми. Ендокрините проблеми вклучуваат дефекти во ендокрините жлезди кои произведуваат и ослободуваат хормони во телото. Хипотироидизам (намалена функција на тироидната жлезда) може да предизвика зголемување на телесната тежина […]

No Comments Read More