Dg.

Welcome to DIAGNOSIS. This is the Beginning!

Dg.

Дијагноза

Dg.

Diagnoza

Dg.

Симптом

Dg.

Simptom

Dg.

Болест

Dg.

Sëmundje

Dg.

Терапија

Dg.

Terapia

Dg.

Превенција

Dg.

Preventiva

Dg.

Лекарски преглед

Dg.

Ekzaminimi mjeksor

Dg.

Лекари

Dg.

Mjekët

Dg.

Здравственото знаење

Dg.

Njohurija shëndetësore

Здравје | Shëndet

Редовна и умерена физичка активност

Здравје | Shëndet

Aktiviteti fizik i rregullt dhe i moderuar

Здравје | Shëndet

Здрава исхрана

 

 

Симптоми на гастроинтестинални заболувања

Горушица

Симптом на гастроинтестинални заболувања: Горушица. Горушица може да биде непријатен симптом и често се поврзува со гастроинтестинални проблеми. Горушица е чувство на печење во градите што често се јавува со горчлив вкус во грлото или устата. Обично се случува кога содржината на желудникот се враќа во хранопроводникот. Горушица може да биде предизвикана од разни гастроинтестинални […]

Read More
Симптоми на гастроинтестинални заболувања

Крвава столица

Симптом на гастроинтестинални заболувања: Крвава столица. Крвавата столица е сериозен симптом за кој веднаш треба да се разговара со лекар. Таа може да биде резултат на голем број компликации, вклучувајќи проблеми со хемороиди, фисури, воспалителна болест на цревата, инфекции, дивертикулоза, тумори и други гастроинтестинални проблеми. Бидејќи причините можат да бидат различни и потенцијално сериозни, важно […]

Read More
Симптоми на гастроинтестинални заболувања

Запек

Симптом на гастроинтестинални заболувања: Запек. Запек е неправилно и тешко празнење на цревата, тврда и оскудна столица и чувство на недоволно празнење на цревата. Запекот може да биде еден од симптомите на разни гастроинтестинални заболувања. Запек е дефиниран како состојба во која лицето доживува тешкотии  и непријатности со празнењето на дебелото црево. Во многу случаи, […]

Read More
Симптоми на гастроинтестинални заболувања

Дијареа

Симптом на гастроинтестинални заболувања: Дијареа. Дијареата е нарушување на нормалната столица, што може да биде последица на разни состојби и болести во дигестивниот систем. Ова може да вклучува воспалителна болест на цревата (Кронова болест, колитис), инфекции (вирусни, бактериски или паразитски), нетолеранција на лактоза, целијачна болест, труење со храна и други функционални или структурни абнормалности. Дијареата […]

Read More
Симптоми на гастроинтестинални заболувања

Гасови и надуеност

Симптом на гастроинтестинални заболувања: Гасови и надуеност. Гасовите и надуеноста, се јавуваат како резултат на нормални дигестивни процеси во човечкото тело. Процесот на разградување на храната во желудникот и цревата генерира гасови како природен биопроизвод. Гасовите главно се состојат од азот, кислород, водород, јаглерод диоксид и метан. Надуеноста или тешката непријатност од зголемено количество гасови […]

Read More
Симптоми на гастроинтестинални заболувања

Гадење, повраќање и регургитација

Симптом на гастроинтестинални заболувања: Гадење, повраќање и регургитација. Гадење, повраќање и регургитација се клинички симптоми кои можат да се поврзат со различни дигестивни болести и ситуации. Овие симптоми се резултат на активностите на мускулниот и нервниот систем во абдоминалната област. Многу болести и состојби можат да предизвикаат гадење и повраќање. Меѓу нив, гастроентеритис, цревни инфекции, […]

Read More
Симптоми на гастроинтестинални заболувања

Абдоминалната болка

Симптом на гастроинтестинални заболувања: Абдоминална болка. Абдоминалната болка може да има различни причини и може да се појави во различни делови на абдоменот. Може да биде остра, тапа, пулсирачка или неподнослива и може да биде симптом на различни гастроинтестинални заболувања. Важно е да се консултирате со лекар доколку имате абдоминална болка, особено ако е интензивна, […]

Read More