Dg.

Welcome to DIAGNOSIS. This is the Beginning!

Dg.

Дијагноза

Dg.

Diagnoza

Dg.

Симптом

Dg.

Simptom

Dg.

Болест

Dg.

Sëmundje

Dg.

Терапија

Dg.

Terapia

Dg.

Превенција

Dg.

Preventiva

Dg.

Лекарски преглед

Dg.

Ekzaminimi mjeksor

Dg.

Лекари

Dg.

Mjekët

Dg.

Здравственото знаење

Dg.

Njohurija shëndetësore

Превенција | Preventiva

Редовна и умерена физичка активност

Превенција | Preventiva

Aktiviteti fizik i rregullt dhe i moderuar

Превенција | Preventiva

Здрава исхрана

 

 

Симптоми на алергија

Симптомите на системска алергија

Симптом на алергија: Симптомите на системска алергија. Симптомите на системска алергија се поврзани со влијанието на алергиската реакција врз целиот организам, покрај специфичните симптоми поврзани со органите или ткивата кои се засегнати. Овие системски симптоми може да се појават кај тешки алергии, особено ако ескалираат до анафилакса, што е тешка и потенцијално опасна алергиска реакција. […]

Read More
Симптоми на алергија

Отекување на лицето или други делови од телото

Симптом на алергија: Отекување на лицето или други делови од телото. Отекувањето на лицето или на други делови од телото може да биде симптом на алергиска реакција, позната како ангиоедем. Ангиоедемот предизвикува отекување на подлабоките слоеви на кожата и поткожното ткиво и се јавува брзо, за многу краток временски период. Овој тип на оток обично […]

Read More
Симптоми на алергија

Гадење, повраќање и дијареа

Симптом на алергија: Гадење, повраќање и дијареа. Гадење, повраќање и дијареа се чести симптоми кај алергиите на храна. Алергиите на храна може да предизвикаат различни реакции во гастроинтестиналниот систем, вклучувајќи абдоминална болка, гадење, повраќање и дијареа. Ако сте свесни за алерген на храна кој предизвикува алергиски реакции, избегнувајте го тој алерген во вашата исхрана. Внимателно […]

Read More
Симптоми на алергија

Стомачни болки и грчеви

Симптом на алергија: Стомачни болки и грчеви. Стомачните болки и грчеви се најчеста појава кај алергиски реакции на храна или хранителна субстанца. Овие симптоми можат да се појават како дел од системската алергиска реакција позната како алергиски шок (анафилаксија) или како локални стомачни проблеми поради алергија кон одредена храна. Болката може да биде локализирана во […]

Read More
Симптоми на алергија

Кашлање со крв.

Симптом на алергија: Кашлање со крв. Кашлање со крв може да биде поврзано со различни здравствени состојби и причини, вклучително и алергии. Во некои случаи, алергиите може да предизвикаат иритација на горниот респираторен тракт и да доведат до кашлање со крв. Изложеноста на сув воздух може да предизвика иритација на носните пасуси и грлото, што […]

Read More
Симптоми на алергија

Гребење на грлото и кашлање

Симптом на алергија: Гребење на грлото и кашлање. Гребење на грлото и кашлањето се вообичаени симптоми на алергија на аеросоли, чад, домашни миленици, мувла, храна и други алергени кои можат да влијаат на респираторниот систем. Овие алергии може да предизвикаат различни реакции, вклучувајќи воспаление на носот, грлото и бронхиите. Ако знаете кои алергени ги предизвикуваат […]

Read More
Симптоми на алергија

Чешање, црвенило и отекување на кожата

Симптом на алергија: Чешање, црвенило и отекување на кожата. Чешање, црвенило и отекување на кожата се вообичаени симптоми на алергии. Овие реакции обично се нарекуваат дерматитис и може да настанат како резултат на контакт со алергени во околината. Некои од почестите типови на дерматитис поврзан со алергија вклучуваат контактен дерматитис, атопичен дерматитис и уртикарија. Контактниот дерматитис […]

Read More
Симптоми на алергија

Црвени и подуени очи

Симптом на алергија: Црвени и подуени очи. Црвени и отечени очи се вообичаени симптоми на алергиски конјунктивитис, кој може да се појави како резултат на алергија од различни алергени. Кога алергените доаѓаат во контакт со очите, тие можат да предизвикаат реакција во конјунктивата (воспаление на тенката мембрана од внатрешната страна на капакот и меката површина […]

Read More
Симптоми на алергија

Синусната главоболка

Симптом на алергија: Синусната главоболка. Синусната главоболка е еднa од честите симптоми на алергии, особено кај алергискиот ринитис. Кога алергените кај алергичните луѓе ги изложуваат носните пасуси, тоа може да предизвика воспаление на слузницата на синусите, што резултира со главоболки и непријатност во лицето и околу носот. Луѓето често опишуваат болка и напнатост во областа […]

Read More
Симптоми на алергија

Чешање, печење и течење на носот

Симптом на алергија: Чешање, печење и течење на носот. Чешање, печење и течење на носот се вообичаени симптоми на алергија и може да бидат предизвикани од различни алергени во воздухот како што се полен, прашина, првут од домашни миленици итн. Во многу случаи, овие симптоми може привремено да се контролираат со употреба на антихистаминици или […]

Read More