Здравјето е најважно, но не секогаш се грижиме за него правилно. Има многу работи во нашата средина кои можат да му наштетат на нашето здравје, како хемикалии и патогени кои можат да се најдат во воздухот, водата и храната. Тие можат да предизвикаат разни болести, како што се астма, бронхитис, срцев удар, мозочен удар, рак, алергии, инфекции и труења. Затоа, треба да бидеме внимателни и да ги избегнуваме што е можно повеќе. Мора да живееме здраво, да се грижиме за животната средина и безбедноста на основните ресурси за живот.

 

Што се однесува до заштитата од загадениот воздух, постојат неколку препораки кои луѓето можат да ги следат за да го намалат неговото влијание и да го заштитат здравјето. Еве неколку препораки:

 • Следете го квалитетот на воздухот. Користете локални апликации за следење на квалитетот на воздухот и избегнувајте активности на отворено кога воздухот е загаден.
 • Затворете ги прозорците и вратите за да спречите контаминација во домот.
 • Користете заштитна маска за лице. Особено кога концентрацијата на разните честички е висока.
 • Избегнувајте физичка активност на отворено во периоди кога квалитетот на воздухот е лош.
 • Користете филтри за воздух кои можат да помогнат во одржување на квалитетот на воздухот.
 • Грижете се за добро здравје. Доброто здравје може да помогне да го подобри способноста на телото да се справи со негативните ефекти од загадениот воздух.
 • Приклучете се на локалните иницијативи за зачувување на воздухот. Поддржете или активно учествувајте во локални иницијативи за подобрување на квалитетот на воздухот и животната средина.

 

Контаминираната вода може да предизвика разни болести, вклучително стомачни и кожни болести. Бројни патогени и тешки метали се некои од причините за загадување на водата. Важни превентивни мерки за спречување на болести од контаминирана вода се:

 • Погрижете се да користите безбедна вода за пиење и готвење.
 • Ако имате приватен водовод или извор, редовно проверувајте го квалитетот на водата.
 • По потреба користете филтри за вода за да ја намалите концентрацијата на загадувачи и бактерии во водата што ја користите за пиење и готвење.
 • Внимавајте на хигиената на приборот за пиење, така ќе се заштитите од разни патогени кои можат да се пренесат преку вода.
 • Избегнувајте капење во извори на вода како што се реки или езера кои се или можат да бидат контаминирани.
 • Заштитете ја животната средина. Поддржете и учествувајте во акции и иницијативи насочени кон подобрување на квалитетот на водата во вашата заедница.

 

Конзумирањето на контаминирана храна може да предизвика разни здравствени проблеми, вклучувајќи стомачни заболувања, интоксикации и инфекции. Разни патогени и хемикалии може да бидат причина за контаминација на храната. Важни мерки за заштита на здравјето од загадена храна:

 • Чувајте ја храната на безбедно место. Одржувајте соодветна температура за складирање на храната и користете фрижидер за да ја одржите свежината.
 • Внимавајте на датумите на истекување. Редовно проверувајте ги датумите на истекување на храната и избегнувајте да консумирате производи на кои им е истечен рокот.
 • Темелно миење на рацете. Измијте ги рацете пред да готвите или јадете и по завршувањето.
 • Избегнувајте да јадете храна од места каде се сомневате за хигиенските стандарди или од несигурни извори на храна.
 • Следете ги локалните и националните извештаи за безбедност на храната и предупредувањата.
 • Доколку се сомневате дека сте конзумирале контаминирана храна, веднаш одете на лекар или повикајте брза помош доколку сте во многу лоша здравствена состојба.

 

Бидејќи контаминираната храна, вода и воздух може да имаат негативно влијание врз вашето здравје, важно е да бидете свесни за потенцијалните ризици и да преземете соодветни мерки за нивно елиминирање.

Сподели со пријатели! | Shpërndaje me miqtë!