Dg.

Welcome to DIAGNOSIS. This is the Beginning!

Dg.

Дијагноза

Dg.

Diagnoza

Dg.

Симптом

Dg.

Simptom

Dg.

Болест

Dg.

Sëmundje

Dg.

Терапија

Dg.

Terapia

Dg.

Превенција

Dg.

Preventiva

Dg.

Лекарски преглед

Dg.

Ekzaminimi mjeksor

Dg.

Лекари

Dg.

Mjekët

Dg.

Здравственото знаење

Dg.

Njohurija shëndetësore

Превенција | Preventiva

Редовна и умерена физичка активност

Превенција | Preventiva

Aktiviteti fizik i rregullt dhe i moderuar

Превенција | Preventiva

Здрава исхрана

 

 

Симптомите се знаци или сигнали, кои се чувствуваат или забележуваат како абнормална појава во организмот. Најчесто се појавуваат како резултат на болест или здравствен проблем. Симптомите служат како основа за медицински преглед, поставување дијагноза и препишување терапија. Кога имате симптоми кои ве засегаат, важно е веднаш да се консултирате со лекар за да се направи професионална проценка на вашата моментална здравствена состојба и потребата од медицински третман.

Simptomat janë shenja ose sinjale, të cilat ndihen ose vihen re si një fenomen jonormal në organizëm. Zakonisht shfaqen si pasojë e një sëmundjeje apo problemi shëndetësor. Simptomat shërbejnë si bazë për ekzaminim mjekësor, diagnostikim dhe përshkrimin e terapisë. Kur keni simptoma që ju shqetësojnë, është e rëndësishme që menjëherë të konsultoheni me një mjek për të bërë një vlerësim profesional të gjendjes tuaj aktuale shëndetësore dhe nevojës për trajtim mjeksor.

 

 

Алергиски заболувања | Sëmundjet alergjike

Симптоми | Simptoma :

 

 

Дигестивни заболувања | Sëmundjet e tretjes

Симптоми | Simptoma :

 

 

Ендокринолошки заболувања | Sëmundjet endokrinologjike

Симптоми | Simptoma :

 

 

Респираторни заболување | Sëmundjet respiratore

Симптоми | Simptoma :

 

 

Бубрежни заболувања | Sëmundjet veshkave

Симптоми | Simptoma :

 

 

Кардиоваскуларни заболувања | Sëmundjet kardiovaskulare

Симптоми | Simptoma :

 

 

Инфективни заболувања | Sëmundjet infektive

Симптоми | Simptoma :

 

 

Дерматолошки заболувања | Sëmundjet dermatologjike

Симптоми | Simptoma :

 

 

Oфталмолошки заболувања | Sëmundjet oftalmologjike

Симптоми | Simptoma :

 

 

 

 

 

 

Прва помош | Ndihma e parë

Ndihma e parë: Dhimbje koke

Симптоми на офталмолошки заболувања

Симптоми на офталмолошки заболувања

Dg.

Лекарски преглед

Прва помош | Ndihma e parë

Прва помош: Хипогликемија

Симптоми на гастроинтестинални заболувања

Абдоминалната болка

Превенција | Preventiva

Превентивните мерки против белодробни заболувања

Прва помош | Ndihma e parë

Ndihma e parë: Plagë në sy

Simptomat e sëmundjeve kardiovaskulare

Hipoksia

Прва помош | Ndihma e parë

Прва помош: Давење во вода

Симптоми на кардиоваскуларни заболувања

Хипоксија

Simptomat e alergjisë

Dhimbje dhe ngërçe në stomak

Прва помош | Ndihma e parë

Прва помош: Срцев удар

Прва помош | Ndihma e parë

Ndihma e parë: Shoku anafilaktik

Прва помош | Ndihma e parë

Ndihma e parë: Gjakderdhje nga hunda

Прва помош | Ndihma e parë

Прва помош: Мускулни грчеви

Simptomat e sëmundjeve kardiovaskulare

Rrahje të ngadalta të zemrës

Прва помош | Ndihma e parë

Прва помош: Несвестица

Симптоми на кардиоваскуларни заболувања

Задржување на течности во организмот

Диети според болести | Dietat sipas sëmundjeve

Здрава храна за дијабетичари (1 дел)

Прва помош | Ndihma e parë

Прва помош: Затворена фрактура

Превенција | Preventiva

Vaksinimi

Dg.

Болест

Симптоми на гастроинтестинални заболувања

Дијареа

Симптоми на кардиоваскуларни заболувања

Бавно срцебиење

Превенција | Preventiva

Општ медицински преглед

Симптом на бубрежни заболувања

Отекување на лицето, рацете или стапалата.

Прва помош | Ndihma e parë

Ndihma e parë: Thumbim me copë druri, metali ose qelqi

Simptomat e sëmundjeve gastrointestinale

Kapsllëku

Симптоми на алергија

Гребење на грлото и кашлање

Прва помош | Ndihma e parë

Прва помош: Болка во грло

Прва помош | Ndihma e parë

Прва помош: Исекотина на рака

Прва помош | Ndihma e parë

Прва помош: Гушење со храна

Прва помош | Ndihma e parë

Ndihma e parë: Mavijosje nga lëndimi

Прва помош | Ndihma e parë

Ndihma e parë: Sulmi astmatik

Прва помош | Ndihma e parë

Ndihma e parë: Sulmi epileptik

Прва помош | Ndihma e parë

Ndihma e parë: Kafshimi i rriqrës

Превенција | Preventiva

Превентивни мерки против имунолошки заболувања

Simptoma e sëmundjeve respiratore

Kollitja

Прва помош | Ndihma e parë

Прва помош: Пoвраќање и пролив

Прва помош | Ndihma e parë

Прва помош: Каснување од крлеж

Превенција | Preventiva

Ментална хигиена

Прва помош | Ndihma e parë

Прва помош: Убод од инсекти

Прва помош | Ndihma e parë

Ndihma e parë: Djegie nga dielli

Прва помош | Ndihma e parë

Ndihma e parë: Sulm në zemër

Прва помош | Ndihma e parë

Прва помош: Ангина пекторис

Прва помош | Ndihma e parë

Прва помош: Труење со алкохол

Прва помош | Ndihma e parë

Прва помош: Стомачна болка

Прва помош | Ndihma e parë

Прва помош: Плускавци

Симптом на бубрежни заболувања

Промени во бојата и мирисот на урината

Simptomat e sëmundjeve hematologjike

Simptomat e sëmundjeve hematologjike

Прва помош | Ndihma e parë

Прва помош: Дислокација на зглоб

Прва помош | Ndihma e parë

Прва помош: Страно тело во окото

Прва помош | Ndihma e parë

Прва помош: Астматичен напад

Прва помош | Ndihma e parë

Прва помош: Голтнат отров

Прва помош | Ndihma e parë

Ndihma e parë: Kompresa të ftohta për lëndime.

Превенција | Preventiva

Higjiena

Здравствени установи | Institucione shëndetsore

Универзитетски Клинички Комплекс Мајка Тереза

Прва помош | Ndihma e parë

Прва помош: Топлотна исцрпеност

Симптоми на ендокринолошки заболувања

Слабеењето или зголемувањето на тежината без очигледна причина.

Simptomat e alergjisë

Simptomat e alergjisë sistemike

Прва помош | Ndihma e parë

Ndihma e parë: Helmim me barna

Прва помош | Ndihma e parë

Ndihma e parë: Hipoglicemia

Simptomat e sëmundjeve kardiovaskulare

Akumulimi i lëngjeve në organizëm

Прва помош | Ndihma e parë

Прва помош: Каснување од змија

Dg.

Здравственото знаење

Превенција | Preventiva

Masat parandaluese kundër sëmundjeve të mushkërive

Dg.

Симптом

Превенција | Preventiva

Ekzaminimi i përgjithshëm mjekësor

Simptomat e sëmundjeve kardiovaskulare

Vështirësi në frymëmarrje dhe lodhje

Прва помош | Ndihma e parë

Ndihma e parë: Ethet

Прва помош | Ndihma e parë

Ndihma e parë: Dëmtim në kokë

Прва помош | Ndihma e parë

Прва помош: Состојба на шок

Прва помош | Ndihma e parë

Прва помош: Ладни облоги за повреди

Прва помош | Ndihma e parë

Прва помош: Исекотини и гребнатини

Прва помош | Ndihma e parë

Ndihma e parë: Dehidratimi

Превенција | Preventiva

Превентивни мерки против кардиоваскуларни заболувања

Simptoma e sëmundjeve respiratore

Kollitja me gjak

Simptomat e sëmundjeve kardiovaskulare

Dhimbje në gjoks

Прва помош | Ndihma e parë

Ndihma e parë: Hiperventilimi

Simptomat e alergjisë

Kruajtje, skuqje dhe ënjtje e lëkurës