Dg.

Welcome to DIAGNOSIS. This is the Beginning!

Dg.

Дијагноза

Dg.

Diagnoza

Dg.

Симптом

Dg.

Simptom

Dg.

Болест

Dg.

Sëmundje

Dg.

Терапија

Dg.

Terapia

Dg.

Превенција

Dg.

Preventiva

Dg.

Лекарски преглед

Dg.

Ekzaminimi mjeksor

Dg.

Лекари

Dg.

Mjekët

Dg.

Здравственото знаење

Dg.

Njohurija shëndetësore

Превенција | Preventiva

Редовна и умерена физичка активност

Превенција | Preventiva

Aktiviteti fizik i rregullt dhe i moderuar

Превенција | Preventiva

Здрава исхрана

 

 

Ревматологијата е медицинска специјалност која се занимава со дијагноза и третман на болести и проблеми на мускулно-скелетниот систем и сврзното ткиво, како и автоимуни и васкулитични заболувања. Лекарите кои се специјализирани во оваа област се нарекуваат ревматолози. Ревматолозите работат со пациенти за дијагностицирање и лекување на состојби како што се ревматоиден артритис, остеоартритис, системски лупус еритематоза, системска склероза, фибромијалгија и други воспалителни и автоимуни состојби. Овие лекари вршат физички прегледи, дијагностички тестови и процедури како синовијални течности, за дијагностицирање и следење на напредокот на болестите на мускулно-скелетниот систем. Тие користат различни видови третмани, вклучувајќи лекови, физикална терапија и алтернативни методи за подобрување на функцијата и ублажување на симптомите. Ревматологијата е важна за одржување на функцијата и квалитетот на животот на пациентите кои имаат проблеми со мускулно-скелетниот систем и сврзното ткиво. Тие играат клучна улога во управувањето со болестите со холистички пристап и работат во тимска работа со други специјалисти за целосна грижа за пациентот.

Reumatologjia është një specialitet mjekësor që merret me diagnostikimin dhe trajtimin e sëmundjeve dhe problemeve të sistemit muskuloskeletor dhe indit lidhor, si dhe sëmundjeve autoimune dhe vaskulitike. Mjekët që specializohen në këtë fushë quhen reumatologë. Reumatologët punojnë me pacientët për të diagnostikuar dhe trajtuar sëmundje të tilla si artriti reumatoid, osteoartriti, lupus eritematoza sistemike, skleroza sistemike, fibromialgjia dhe sëmundje të tjera inflamatore dhe autoimune. Këta mjekë kryejnë ekzaminime fizike, teste diagnostikuese dhe procedura të tilla si analizat e lëngut sinovial për të diagnostikuar dhe monitoruar ecurinë e sëmundjeve të sistemit muskuloskeletor. Ata përdorin një sërë trajtimesh, duke përfshirë medikamente, terapi fizike dhe metoda alternative për të përmirësuar funksionin dhe për të lehtësuar simptomat. Reumatologjia është e rëndësishme në ruajtjen e funksionit dhe cilësisë së jetës së pacientëve që kanë probleme me sistemin muskuloskeletor dhe indin lidhor. Ata luajnë një rol kyç në menaxhimin e sëmundjeve me një qasje holistike dhe punojnë në ekip me specialistë të tjerë për kujdesin total të pacientit.

 

БОЛЕСТИ | SËMUNDJE :

 

 

Превенција | Preventiva

Gjumi i rregullt dhe cilësor

Прва помош | Ndihma e parë

Ndihma e parë: Dhimbje koke

Симптоми на хематолошки заболувања

Симптоми на хематолошки заболувања

Прва помош | Ndihma e parë

Ndihma e parë: Gjakderdhje nga goja

Simptomat e sëmundjeve të veshkave

Ënjtje e fytyrës, duarve ose këmbëve

Превенција | Preventiva

Masat parandaluese kundër sëmundjeve infektive

Dg.

Simptom

Прва помош | Ndihma e parë

Ndihma e parë: Ndrydhje

Simptoma e sëmundjeve respiratore

Dobësia e përgjithshme dhe lodhja

Simptomat e sëmundjeve kardiovaskulare

Rrahje të ngadalta të zemrës

Диети според болести | Dietat sipas sëmundjeve

Диети за подобрување на здравјето

Прва помош | Ndihma e parë

Прва помош: Голтнат отров

Прва помош | Ndihma e parë

Ndihma e parë: Sulm në zemër

Прва помош | Ndihma e parë

Прва помош: Мозочен удар

Симптоми на алергија

Симптомите на системска алергија

Прва помош | Ndihma e parë

Прва помош: Треска

Симптоми на ендокринолошки заболувања

Проблеми со спиењето

Прва помош | Ndihma e parë

Ndihma e parë: Djegie nga dielli

Прва помош | Ndihma e parë

Прва помош: Давење во вода

Прва помош | Ndihma e parë

Ndihma e parë: Një prerje në dorë

Прва помош | Ndihma e parë

Прва помош: Астматичен напад

Прва помош | Ndihma e parë

Ndihma e parë: Goditja në tru

Симптоми на гастроинтестинални заболувања

Гасови и надуеност

Прва помош | Ndihma e parë

Прва помош: Крварење од носот

Прва помош | Ndihma e parë

Прва помош: Болка во увото и забот

Прва помош | Ndihma e parë

Ndihma e parë: Gjakderdhje nga veshi

Прва помош | Ndihma e parë

Ndihma e parë: Hiperglicemia

Прва помош | Ndihma e parë

Reanimim kardiopulmonar

Симптоми на гастроинтестинални заболувања

Запек

Превенција | Preventiva

Редовен и квалитетен сон

Simptomat e sëmundjeve gastrointestinale

Diarreja

Превенција | Preventiva

Заштита од контаминирана храна, вода и воздух

Симптоми на кардиоваскуларни заболувања

Бавно срцебиење

Simptomat e alergjisë

Dhimbja e kokës sinusale

Превенција | Preventiva

Farmakologjia dhe masat parandaluese

Симптоми на заразни болести

Симптоми на заразни болести

Simptomat e sëmundjeve endokrinologjike

Cikle menstruale të parregullta ose të dhimbshme

Dg.

Лекарски преглед

Превенција | Preventiva

Превентивни мерки против алергии

Прва помош | Ndihma e parë

Прва помош: Каснувањa од морски суштества

Прва помош | Ndihma e parë

Ndihma e parë: Kafshimi i rriqrës

Превенција | Preventiva

Masat parandaluese kundër sëmundjeve hematologjike

Превенција | Preventiva

Превентивни мерки против бубрежни заболувања

Simptomat e sëmundjeve kardiovaskulare

Hipoksia

Превенција | Preventiva

Masat parandaluese kundër sëmundjeve gastrointestinale

Прва помош | Ndihma e parë

Ndihma e parë: Trup i huaj në hundë

Dg.

Ekzaminimi mjeksor

Симптоми на имунолошки заболувања

Симптоми на имунолошки заболувања

Симптоми на алергија

Црвени и подуени очи

Прва помош | Ndihma e parë

Прва помош: Анафилактичен шок

Прва помош | Ndihma e parë

Прва помош: Убод од инсекти

Прва помош | Ndihma e parë

Ndihma e parë: Frakturë e mbyllur

Симптоми на кардиоваскуларни заболувања

Задржување на течности во организмот

Simptomat e sëmundjeve gastrointestinale

Kapsllëku

Симптоми на ендокринолошки заболувања

Зголемен или намален апетит

Прва помош | Ndihma e parë

Ndihma e parë: Lëndime nga presioni ose shtypja

Прва помош | Ndihma e parë

Прва помош: Модринка од повреда

Диети според болести | Dietat sipas sëmundjeve

Здрава храна за дијабетичари (2 дел)

Simptomat e sëmundjeve të veshkave

Urinim i dhimbshëm dhe i vështirë

Симптоми на респираторни заболувања

Треска

Прва помош | Ndihma e parë

Ndihma e parë: Helmim me alkool

Симптоми на алергија

Гребење на грлото и кашлање

Прва помош | Ndihma e parë

Прва помош: Надворешно крварење

Прва помош | Ndihma e parë

Ndihma e parë: Goditja e nxehtësisë

Прва помош | Ndihma e parë

Прва помош: Дехидрација

Прва помош | Ndihma e parë

Прва помош: Болка во грло

Прва помош | Ndihma e parë

Ndihma e parë: Kafshimi i gjarprit

Прва помош | Ndihma e parë

Прва помош: Исекотина на рака

Прва помош | Ndihma e parë

Ndihma e parë: Lodhja nga nxehtësija

Здравствени установи | Institucione shëndetsore

Kompleksi Klinik Universitar Nënë Tereza

Прва помош | Ndihma e parë

Ndihma e parë: Mbytja me ushqim

Simptomat e sëmundjeve endokrinologjike

Humbje ose shtim në peshë pa ndonjë arsye të dukshme.

Simptomat e alergjisë

Kruajtje, skuqje dhe ënjtje e lëkurës

Прва помош | Ndihma e parë

Ndihma e parë: Të vjella dhe diarre

Прва помош | Ndihma e parë

Прва помош: Повреди од притисок или згмечување

Прва помош | Ndihma e parë

Прва помош: Внатрешно крварење

Прва помош | Ndihma e parë

Ndihma e parë: Të fikët

Превенција | Preventiva

Превентивни мерки против дерматолошки заболувања

Прва помош | Ndihma e parë

Ndihma e parë: Ngërçe muskulore

Превенција | Preventiva

Masat parandaluese kundër sëmundjeve onkologjike