Dg.

Welcome to DIAGNOSIS. This is the Beginning!

Dg.

Дијагноза

Dg.

Diagnoza

Dg.

Симптом

Dg.

Simptom

Dg.

Болест

Dg.

Sëmundje

Dg.

Терапија

Dg.

Terapia

Dg.

Превенција

Dg.

Preventiva

Dg.

Лекарски преглед

Dg.

Ekzaminimi mjeksor

Dg.

Лекари

Dg.

Mjekët

Dg.

Здравственото знаење

Dg.

Njohurija shëndetësore

Здравје | Shëndet

Редовна и умерена физичка активност

Здравје | Shëndet

Aktiviteti fizik i rregullt dhe i moderuar

Здравје | Shëndet

Здрава исхрана

 

 

Оториноларингологијата е медицинска специјалност која се занимава со дијагноза и третман на болести и проблеми поврзани со ушите, носот и грлото. Лекарите кои се специјализирани за ОРЛ се нарекуваат оториноларинголози. Оториноларинголозите работат со пациенти за дијагностицирање и лекување на различни состојби и проблеми во ушите, носот и грлото, вклучувајќи инфекции, алергии, тешкотии со дишењето, болести на гласните жици, анатомски абнормалности и тумори. Тие спроведуваат процедури како што се хируршки операции, ендоскопски прегледи и медицински третман. Оториноларинголозите се важни за поддршка на општото здравје на пациентите бидејќи проблемите во ушите, носот и грлото може да влијаат на дишењето, слухот, говорот и општата благосостојба. Тие работат во тесна соработка со други медицински специјалисти за целосна грижа за пациентите.

Otorinolaringologjia është një specialitet mjekësor që merret me diagnostikimin dhe trajtimin e sëmundjeve dhe problemeve që lidhen me veshët, hundën dhe fytin. Mjekët që specializohen në ORL quhen otorinolaringologë. Otorinolaringologët punojnë me pacientët për të diagnostikuar dhe trajtuar një sërë gjendjesh dhe problemesh në veshë, hundë dhe fyt, duke përfshirë infeksionet, alergjitë, vështirësitë në frymëmarrje, sëmundjet e kordave vokale, anomalitë anatomike dhe tumoret. Ata kryejnë procedura të tilla si operacione kirurgjikale, ekzaminime endoskopike dhe trajtim mjekësor. Otorinolaringologët janë të rëndësishëm në mbështetjen e shëndetit të përgjithshëm të pacientëve, sepse problemet në vesh, hundë dhe fyt mund të ndikojnë në frymëmarrje, dëgjim, të folur dhe mirëqenien e përgjithshme. Ata punojnë në bashkëpunim të ngushtë me specialistë të tjerë mjekësorë për kujdesin total të pacientit.

 

БОЛЕСТИ | SËMUNDJE :

 

 

Симптоми на алергија

Гребење на грлото и кашлање

Simptomat e sëmundjeve dermatologjike

Simptomat e sëmundjeve dermatologjike

Прва помош | Ndihma e parë

Прва помош: Рана на окото

Прва помош | Ndihma e parë

Прва помош: Пoвраќање и пролив

Прва помош | Ndihma e parë

Ndihma e parë: Të vjella dhe diarre

Simptomat e sëmundjeve endokrinologjike

Shtimi ose pakësimi i oreksit

Прва помош | Ndihma e parë

Ndihma e parë: Hiperglicemia

Превенција | Preventiva

Masat parandaluese kundër sëmundjeve hematologjike

Прва помош | Ndihma e parë

Прва помош: Топлотна исцрпеност

Прва помош | Ndihma e parë

Кардиопулмонална реанимација

Прва помош | Ndihma e parë

Прва помош: Повреда на главата

Здравствени установи | Institucione shëndetsore

ЈЗУ Поликлиники – Скопје

Simptomat e alergjisë

Nauze, të vjella dhe diarre

Прва помош | Ndihma e parë

Прва помош: Астматичен напад

Прва помош | Ndihma e parë

Прва помош: Ладни облоги за повреди

Прва помош | Ndihma e parë

Прва помош: Смрзнатини на екстремитетите

Прва помош | Ndihma e parë

Ndihma e parë: Gjakderdhje nga goja

Прва помош | Ndihma e parë

Прва помош: Каснувањa од морски суштества

Превенција | Preventiva

Превентивни мерки против дерматолошки заболувања

Прва помош | Ndihma e parë

Прва помош: Крварење од уво

Прва помош | Ndihma e parë

Прва помош: Мускулни грчеви

Здравје | Shëndet

Hidratimi adekuat i trupit

Прва помош | Ndihma e parë

Ndihma e parë: Pickim nga insekte

Прва помош | Ndihma e parë

Прва помош: Убод од инсекти

Разни теми | Tema të ndryshme

Генетски фактори и нивното влијание на здравјето

Симптоми на кардиоваскуларни заболувања

Забрзано срцебиење

Dg.

Здравственото знаење

Превенција | Preventiva

Превентивни мерки против хематолошки заболувања

Прва помош | Ndihma e parë

Прва помош: Фебрилни конвулзии

Прва помош | Ndihma e parë

Ndihma e parë: Helmim me alkool

Прва помош | Ndihma e parë

Reanimim kardiopulmonar

Simptomat e sëmundjeve endokrinologjike

Lodhja dhe dobësia

Прва помош | Ndihma e parë

Ndihma e parë: Gjakderdhje e jashtme

Dg.

Лекари

Прва помош | Ndihma e parë

Ndihma e parë: Ngrirja e gjymtyrëve

Прва помош | Ndihma e parë

Ndihma e parë: Trup i huaj në hundë

Прва помош | Ndihma e parë

Прва помош: Каснување од крлеж

Симптоми на гастроинтестинални заболувања

Гасови и надуеност

Превенција | Preventiva

Превентивни мерки против заразни болести

Симптоми на алергија

Стомачни болки и грчеви

Прва помош | Ndihma e parë

Прва помош: Страно тело во нос

Прва помош | Ndihma e parë

Ndihma e parë: Sulmi astmatik

Симптоми на ендокринолошки заболувања

Слаб имунитет

Прва помош | Ndihma e parë

Прва помош: Инфицирана рана

Прва помош | Ndihma e parë

Ndihma e parë: Rënia e dhëmbit të përparmë

Simptomat e sëmundjeve të veshkave

Ënjtje e fytyrës, duarve ose këmbëve

Прва помош | Ndihma e parë

Прва помош: Стомачна болка

Превенција | Preventiva

Masat parandaluese kundër sëmundjeve të mushkërive

Превенција | Preventiva

Masat parandaluese kundër sëmundjeve oftalmike

Здравје | Shëndet

Општ медицински преглед

Прва помош | Ndihma e parë

Прва помош: Дислокација на зглоб

Превенција | Preventiva

Превентивни мерки против бубрежни заболувања

Здравствени установи | Institucione shëndetsore

Kompleksi Klinik Universitar Nënë Tereza

Прва помош | Ndihma e parë

Прва помош: Страно тело во уво

Прва помош | Ndihma e parë

Прва помош: Исекотини и гребнатини

Симптоми на гастроинтестинални заболувања

Крвава столица

Прва помош | Ndihma e parë

Прва помош: Страно тело во окото

Прва помош | Ndihma e parë

Прва помош: Болка во увото и забот

Simptomat e alergjisë

Sytë e skuqur dhe të ënjtur

Прва помош | Ndihma e parë

Прва помош: Срцев удар

Симптоми на ендокринолошки заболувања

Неправилни или болни менструални циклуси

Симптоми на респираторни заболувања

Кашлица

Симптоми на дерматолошки заболувања

Симптоми на дерматолошки заболувања

Симптом на бубрежни заболувања

Болно и тешко мокрење

Прва помош | Ndihma e parë

Ndihma e parë: Dehidratimi

Симптом на бубрежни заболувања

Болка во долниот дел на стомакот

Прва помош | Ndihma e parë

Ndihma e parë: Plagë në sy

Прва помош | Ndihma e parë

Прва помош: Топлотен удар

Прва помош | Ndihma e parë

Ndihma e parë: Dëmtim në kokë

Прва помош | Ndihma e parë

Ndihma e parë: Plagë e infektuar

Симптоми на респираторни заболувања

Треска

Диети според болести | Dietat sipas sëmundjeve

Ushqime të shëndetshme për diabetikët (pjesa e dytë)

Симптоми на имунолошки заболувања

Симптоми на имунолошки заболувања

Simptomat e sëmundjeve gastrointestinale

Gazrat dhe fryrja e barkut

Симптоми на хематолошки заболувања

Симптоми на хематолошки заболувања

Диети според болести | Dietat sipas sëmundjeve

Ushqime të shëndetshme për diabetikët (pjesa e parë)

Симптоми на алергија

Симптомите на системска алергија

Прва помош | Ndihma e parë

Прва помош: Плускавци

Dg.

Mjekët

Прва помош | Ndihma e parë

Прва помош: Хемиско прскање во окото