Вакцинацијата е ефикасен начин за заштита на здравјето од сериозни заразни болести. Примањето на вакцината го активира имунолошкиот систем за да создава антитела и способност да се бори против одредени специфични вируси или бактерии. Вакцинацијата се смета за една од најефикасните превентивни мерки за контрола на ширењето и појавата на одредени заразни болести.

 

Превенција на болести: Вакцините се дизајнирани да спречат појава на одредени болести или да ја намалат сериозноста на болестите, доколку се појават.

Зајакнување нa имунитетoт: Вакцините го стимулираат имунолошкиот систем да произведува антитела со „меморија“ за ефикасно да се борат против специфични патогени.

Заштита на заедницата: Вакцинирањето на голем број луѓе создадва феномен на „колективен имунитет“, кој исто така ги штити ранливите групи, како што се доенчињата или оние кои не можат да се вакцинираат поради здравствени причини.

 

Постојат многу вакцини против разни заразни болести. Некои од најосновните и најчесто користените вакцини се:

 

Вакцини за деца:

 • ММР (морбили, заушки и рубеола)
 • DTP/DTaP (против дифтерија, тетанус и пертусис)
 • Hib (против Haemophilus influenzae тип б)
 • IPV (вакцина против детска парализа)
 • ХепБ (вакцина против хепатитис Б)
 • Сипаници (вакцина против сипаници)
 • PCV (против пневмококна инфекција)
 • Ротавирус (ротавирусна вакцина)

 

Вакцини за возрасни:

 • Тд (тетанус и дифтерија)
 • Tdap (тетанус, дифтерија и пертусис)
 • Грип вакцина (секоја година)
 • HPV (вакцина против хуман папиломавирус)
 • HepA и HepB (вакцини против хепатит A и B)

 

Вакцини за ризични групи:

 • За патници кои патуват во одредени земји: вакцинација против жолта треска, тифус и други.
 • Вакцина за грип и други вакцини.

 

Важно е да се консултирате со вашиот лекар за професионален совет во врска со вакцинацијата, особено имајќи ја предвид вашата моментална здравствена состојба.

 

Сподели со пријатели! | Shpërndaje me miqtë!