Dg.

Welcome to DIAGNOSIS. This is the Beginning!

Dg.

Дијагноза

Dg.

Diagnoza

Dg.

Симптом

Dg.

Simptom

Dg.

Болест

Dg.

Sëmundje

Dg.

Терапија

Dg.

Terapia

Dg.

Превенција

Dg.

Preventiva

Dg.

Лекарски преглед

Dg.

Ekzaminimi mjeksor

Dg.

Лекари

Dg.

Mjekët

Dg.

Здравственото знаење

Dg.

Njohurija shëndetësore

Здравје | Shëndet

Редовна и умерена физичка активност

Здравје | Shëndet

Aktiviteti fizik i rregullt dhe i moderuar

Здравје | Shëndet

Здрава исхрана

 

 

Онкологијата е медицинска специјалност која се занимава со проучување, дијагностицирање, лекување и превенција на малигни заболувања. Лекарите кои се специјализирани во оваа област се нарекуваат онколози. Тие се фокусираат на различни видови на рак, како и на различни аспекти на болеста, вклучувајќи дијагноза, стадиум, опции за третман, хируршки процедури, хемотерапија, радиотерапија и експериментални третмани. Онколозите се важни за обезбедување целосна здравствена заштита на пациентите со малигни заболувања и тимска работа со други медицински специјалисти како што се хирургија, радиологија, хематологија и т.н. Тие играат клучна улога во дијагностицирањето и одлучувањето за најдобриот третман за секој пациент. Онкологијата е поле кое постојано се развива со цел да се подобрат методите за дијагностицирање и лекување на ракот, како и изнаоѓање нови и подобри терапии за борба против оваа болест.

Onkologjia është një specialitet mjekësor që merret me studimin, diagnostikimin, trajtimin dhe parandalimin e sëmundjeve malinje. Mjekët që specializohen në këtë fushë quhen onkologë. Ata fokusohen në lloje të ndryshme të kancerit, si dhe në aspekte të ndryshme të sëmundjes, duke përfshirë diagnozën, skedimin, opsionet e trajtimit, procedurat kirurgjikale, kimioterapinë, radioterapinë dhe trajtimet eksperimentale. Onkologët janë të rëndësishëm në ofrimin e kujdesit të plotë shëndetësor për pacientët me sëmundje malinje dhe punojnë në grup me specialistë të tjerë mjekësorë si kirurg, radiolog, hematolog etj. Ata luajnë një rol kyç në diagnostikimin dhe vendosjen e trajtimit më të mirë për çdo pacient. Onkologjia është një fushë që po zhvillohet vazhdimisht për të përmirësuar metodat për diagnostikimin dhe trajtimin e kancerit, si dhe për të zbuluar terapi të reja dhe më të mira për të luftuar këtë sëmundje.

 

БОЛЕСТИ | SËMUNDJE :

 

 

Прва помош | Ndihma e parë

Прва помош: Убод од инсекти

Симптоми на гастроинтестинални заболувања

Запек

Превенција | Preventiva

Masat parandaluese kundër sëmundjeve hematologjike

Симптоми на гастроинтестинални заболувања

Гасови и надуеност

Прва помош | Ndihma e parë

Прва помош: Епилептичен напад

Прва помош | Ndihma e parë

Ndihma e parë: Frakturë e mbyllur

Превенција | Preventiva

Превентивни мерки против алергии

Здравје | Shëndet

Заштита од контаминирана храна, вода и воздух

Dg.

Mjekët

Прва помош | Ndihma e parë

Прва помош: Несвестица

Симптом на бубрежни заболувања

Болка во долниот дел на стомакот

Прва помош | Ndihma e parë

Прва помош: Каснувањa од морски суштества

Прва помош | Ndihma e parë

Ndihma e parë: Sulmi astmatik

Прва помош | Ndihma e parë

Ndihma e parë: Mavijosje nga lëndimi

Прва помош | Ndihma e parë

Ndihma e parë: Konvulsionet febrile

Прва помош | Ndihma e parë

Ndihma e parë: Dislokim i kyçit

Превенција | Preventiva

Превентивни мерки против бубрежни заболувања

Прва помош | Ndihma e parë

Ndihma e parë: Hipoglicemia

Симптом на бубрежни заболувања

Отекување на лицето, рацете или стапалата.

Прва помош | Ndihma e parë

Ndihma e parë: Ndrydhje

Превенција | Preventiva

Masat parandaluese kundër sëmundjeve të mushkërive

Dg.

Preventiva

Прва помош | Ndihma e parë

Прва помош: Изгореници

Dg.

Sëmundje

Симптоми на ендокринолошки заболувања

Проблеми со спиењето

Здравје | Shëndet

Vaksinimi

Прва помош | Ndihma e parë

Ndihma e parë: Gjendje shoku

Прва помош | Ndihma e parë

Прва помош: Крварење од уво

Прва помош | Ndihma e parë

Прва помош: Фебрилни конвулзии

Прва помош | Ndihma e parë

Прва помош: Болка во грло

Прва помош | Ndihma e parë

Прва помош: Топлотен удар

Симптоми на ендокринолошки заболувања

Зголемен или намален апетит

Прва помош | Ndihma e parë

Ndihma e parë: Frakturë e hapur

Прва помош | Ndihma e parë

Прва помош: Хипогликемија

Прва помош | Ndihma e parë

Ndihma e parë: Plagë në kokë

Прва помош | Ndihma e parë

Прва помош: Астматичен напад

Разни теми | Tema të ndryshme

Влијанието на технологијата врз здравствената заштита!

Прва помош | Ndihma e parë

Ndihma e parë: Gjakderdhje e mbrendshme

Прва помош | Ndihma e parë

Прва помош: Рана на окото

Здравствени установи | Institucione shëndetsore

Универзитетски Клинички Комплекс Мајка Тереза

Прва помош | Ndihma e parë

Прва помош: Алергија

Прва помош | Ndihma e parë

Ndihma e parë: Shoku anafilaktik

Здравје | Shëndet

Higjiena

Симптоми на дерматолошки заболувања

Симптоми на дерматолошки заболувања

Превенција | Preventiva

Masat parandaluese kundër sëmundjeve infektive

Simptoma e sëmundjeve respiratore

Vështirësi në frymëmarrje

Прва помош | Ndihma e parë

Прва помош: Главоболка

Прва помош | Ndihma e parë

Ndihma e parë: Hiperglicemia

Прва помош | Ndihma e parë

Прва помош: Анафилактичен шок

Прва помош | Ndihma e parë

Ndihma e parë: Trup i huaj në hundë

Прва помош | Ndihma e parë

Прва помош: Изгореници од сонце

Simptomat e sëmundjeve endokrinologjike

Imunitet i dobët

Прва помош | Ndihma e parë

Прва помош: Труење со лекови

Прва помош | Ndihma e parë

Прва помош: Топлотна исцрпеност

Диети според болести | Dietat sipas sëmundjeve

Ushqime të shëndetshme për diabetikët (pjesa e dytë)

Прва помош | Ndihma e parë

Прва помош: Смрзнатини на екстремитетите

Прва помош | Ndihma e parë

Прва помош: Мускулни грчеви

Прва помош | Ndihma e parë

Прва помош: Хипотермија

Прва помош | Ndihma e parë

Прва помош: Страно тело во нос

Прва помош | Ndihma e parë

Ndihma e parë: Dhimbje të fytit

Simptomat e sëmundjeve endokrinologjike

Humbje ose shtim në peshë pa ndonjë arsye të dukshme.

Симптоми на респираторни заболувања

Кашлање крв

Прва помош | Ndihma e parë

Ndihma e parë: Helm i gëlltitur

Фармакологија | Farmakologjia

Фармакологија и превентивни мерки

Dg.

Лекари

Simptomat e alergjisë

Nauze, të vjella dhe diarre

Симптоми на ендокринолошки заболувања

Неправилни или болни менструални циклуси

Прва помош | Ndihma e parë

Прва помош: Отворена фрактура

Симптоми на алергија

Кашлање со крв.

Simptomat e alergjisë

Dhimbja e kokës sinusale

Прва помош | Ndihma e parë

Ndihma e parë: Mbytja në ujë

Здравје | Shëndet

Хигиена

Прва помош | Ndihma e parë

Прва помош: Хипергликемија

Прва помош | Ndihma e parë

Кардиопулмонална реанимација

Превенција | Preventiva

Превентивни мерки против хематолошки заболувања

Прва помош | Ndihma e parë

Ndihma e parë: Kafshimet nga krijesat e detit

Прва помош | Ndihma e parë

Прва помош: Страно тело во окото

Симптоми на заразни болести

Симптоми на заразни болести

Прва помош | Ndihma e parë

Ndihma e parë: Sulm në zemër

Прва помош | Ndihma e parë

Прва помош: Внатрешно крварење