Dg.

Welcome to DIAGNOSIS. This is the Beginning!

Dg.

Дијагноза

Dg.

Diagnoza

Dg.

Симптом

Dg.

Simptom

Dg.

Болест

Dg.

Sëmundje

Dg.

Терапија

Dg.

Terapia

Dg.

Превенција

Dg.

Preventiva

Dg.

Лекарски преглед

Dg.

Ekzaminimi mjeksor

Dg.

Лекари

Dg.

Mjekët

Dg.

Здравственото знаење

Dg.

Njohurija shëndetësore

Превенција | Preventiva

Редовна и умерена физичка активност

Превенција | Preventiva

Aktiviteti fizik i rregullt dhe i moderuar

Превенција | Preventiva

Здрава исхрана

 

 

Невропсихологијата е подобласт во психологијата која се занимава со проучување на врската помеѓу функцијата на мозокот и психолошките процеси. Невропсихолозите се специјализирани професионалци кои проучуваат како различни типови на мозочни лезии, оштетувања или нарушувања во мозокот можат да влијаат на когнитивните функции (како мислење, меморија, внимание), емоционални аспекти и однесувањето. Невропсихологијата има големо значење за разбирање на функцијата на мозокот и како таа влијае на човечките психолошки и когнитивни процеси. Невропсихолозите играат важна улога во дијагнозата, третманот и рехабилитацијата на лицата со мозочни нарушувања и повреди.

Neuropsikologjia është një nënfushë në psikologji që merret me studiјimin e marrëdhënies midis funksionit të trurit dhe proceseve psikologjike. Neuropsikologët janë profesionistë të specializuar që studiojnë se si lloje të ndryshme të lezioneve, dëmtimeve ose çrregullimeve në tru mund të ndikojnë në funkcionet kognitive (si të menduarit, kujtesën, vëmendjen), aspektet emocionale dhe sjelljen. Neuropsikologjia ka një rëndësi të madhe për të kuptuar funksionin e trurit dhe se si ajo ndikon në proceset psikologjike dhe kognitive të njeriut. Neuropsikologët luajnë një rol të rëndësishëm në diagnostikimin, trajtimin dhe rehabilitimin e njerëzve me çrregullime dhe dëmtime në tru.

БОЛЕСТИ | SËMUNDJE :

 

 

Dg.

Diagnoza

Симптоми на офталмолошки заболувања

Симптоми на офталмолошки заболувања

Прва помош | Ndihma e parë

Ndihma e parë: Gjakderdhje nga veshi

Симптоми на дерматолошки заболувања

Симптоми на дерматолошки заболувања

Симптоми на респираторни заболувања

Отежнато дишење

Прва помош | Ndihma e parë

Кардиопулмонална реанимација

Dg.

Лекари

Прва помош | Ndihma e parë

Прва помош: Труење со лекови

Превенција | Preventiva

Здрава исхрана

Прва помош | Ndihma e parë

Reanimim kardiopulmonar

Прва помош | Ndihma e parë

Прва помош: Надворешно крварење

Симптоми на ендокринолошки заболувања

Неправилни или болни менструални циклуси

Диети според болести | Dietat sipas sëmundjeve

Здрава храна за дијабетичари (2 дел)

Simptomat e sëmundjeve endokrinologjike

Probleme me gjumin

Симптоми на гастроинтестинални заболувања

Абдоминалната болка

Превенција | Preventiva

Masat parandaluese kundër alergjive

Dg.

Ekzaminimi mjeksor

Симптом на бубрежни заболувања

Отекување на лицето, рацете или стапалата.

Прва помош | Ndihma e parë

Прва помош: Дехидрација

Прва помош | Ndihma e parë

Прва помош: Срцев удар

Прва помош | Ndihma e parë

Ndihma e parë: Një prerje në dorë

Превенција | Preventiva

Превентивни мерки против дерматолошки заболувања

Dg.

Лекарски преглед

Симптоми на гастроинтестинални заболувања

Дијареа

Simptomat e sëmundjeve kardiovaskulare

Rrahje të ngadalta të zemrës

Симптоми на алергија

Стомачни болки и грчеви

Прва помош | Ndihma e parë

Ndihma e parë: Goditja në tru

Симптоми на имунолошки заболувања

Симптоми на имунолошки заболувања

Dg.

Болест

Симптоми на алергија

Чешање, печење и течење на носот

Прва помош | Ndihma e parë

Ndihma e parë: Dhimbje barku

Симптоми на заразни болести

Симптоми на заразни болести

Прва помош | Ndihma e parë

Ndihma e parë: Konvulsionet febrile

Прва помош | Ndihma e parë

Ndihma e parë: Djegiet

Прва помош | Ndihma e parë

Ndihma e parë: Sulm në zemër

Превенција | Preventiva

Превентивни мерки против заразни болести

Simptomat e alergjisë

Nauze, të vjella dhe diarre

Прва помош | Ndihma e parë

Ndihma e parë: Prerjet dhe gërvishtjet

Превенција | Preventiva

Masat parandaluese kundër sëmundjeve të mushkërive

Simptomat e sëmundjeve dermatologjike

Simptomat e sëmundjeve dermatologjike

Прва помош | Ndihma e parë

Ndihma e parë: Mbytja me ushqim

Прва помош | Ndihma e parë

Прва помош: Отворена фрактура

Dg.

Дијагноза

Прва помош | Ndihma e parë

Прва помош: Ангина пекторис

Превенција | Preventiva

Вакцинација

Превенција | Preventiva

Masat parandaluese kundër sëmundjeve endokrinologjike

Прва помош | Ndihma e parë

Ndihma e parë: Dhimbje veshi dhe dhëmbi

Симптоми на кардиоваскуларни заболувања

Бавно срцебиење

Прва помош | Ndihma e parë

Прва помош: Страно тело во уво

Прва помош | Ndihma e parë

Прва помош: Каснувањa од морски суштества

Прва помош | Ndihma e parë

Ndihma e parë: Gjakderdhje e mbrendshme

Симптоми на гастроинтестинални заболувања

Запек

Прва помош | Ndihma e parë

Прва помош: Рана на главата

Превенција | Preventiva

Masat parandaluese kundër sëmundjeve imunologjike

Прва помош | Ndihma e parë

Ndihma e parë: Lodhja nga nxehtësija

Прва помош | Ndihma e parë

Прва помош: Болка во грло

Превенција | Preventiva

Редовен и квалитетен сон

Прва помош | Ndihma e parë

Прва помош: Гушење со храна

Simptomat e alergjisë

Kollitja e gjakut

Симптоми на ендокринолошки заболувања

Замор и слабост

Прва помош | Ndihma e parë

Прва помош: Рана на окото

Прва помош | Ndihma e parë

Прва помош: Треска

Превенција | Preventiva

Превентивни мерки против гастроинтестинални заболувања

Прва помош | Ndihma e parë

Прва помош: Хипервентилација

Симптоми на ендокринолошки заболувања

Слабеењето или зголемувањето на тежината без очигледна причина.

Прва помош | Ndihma e parë

Ndihma e parë: Fluska

Прва помош | Ndihma e parë

Прва помош: Мускулни грчеви

Прва помош | Ndihma e parë

Прва помош: Страно тело во окото

Превенција | Preventiva

Фармакологија и превентивни мерки

Прва помош | Ndihma e parë

Прва помош: Главоболка

Превенција | Preventiva

Masat parandaluese kundër sëmundjeve të veshkave

Прва помош | Ndihma e parë

Ndihma e parë: Rënia e dhëmbit të përparmë

Превенција | Preventiva

Masat parandaluese kundër sëmundjeve oftalmike

Simptomat e sëmundjeve të veshkave

Urinim i shpeshtë

Прва помош | Ndihma e parë

Прва помош: Паѓање на преден заб

Simptomat e sëmundjeve hematologjike

Simptomat e sëmundjeve hematologjike

Превенција | Preventiva

Превентивни мерки против алергии

Прва помош | Ndihma e parë

Ndihma e parë: Helm i gëlltitur

Прва помош | Ndihma e parë

Прва помош: Крварење од уво

Симптоми на кардиоваскуларни заболувања

Rrahje të shpejta të zemrës