Лекарскиот преглед обично опфаќа неколку аспекти и компоненти за да се процени здравствената состојба на пациентот. Главната цел на лекарскиот преглед е откривање и проценка на потенцијални здравствени проблеми, дијагноза на болести и медицински третман или превентивни мерки за поддршка на општото здравје. Се препорачуваат редовни лекарски прегледи, особено за рано откривање на болести.
Еве што опфаќа медицинскиот преглед:
Анамнеза: Пациентот обично одговара на прашања за симптомите, историјата на болести, извршените операции, хроничните заболувања, лековите што се користат итн.
Контрола: Лекарите ги проверуваат виталните знаци, како што се пулсот, крвниот притисок, телесната температура, дишењето, срцевиот ритам итн.
Лабораториски и дијагностички тестови: Ова може да вклучува тестирање на крв и урина, ЕКГ, рендген, ултразвук и други анализи за да се добијат детални информации за моменталната здравствена состојба и да се воспостави прецизна дијагноза.
Посебен медицински преглед: Во некои случаи, лекарот може да упатива на специјалистички преглед доколку смета дека е неопходно.
Терапија: Лекарите нудат план за лекување, вклучувајќи лекови и други превентивни мерки.

Лекарскиот преглед е основна метода за одржување на општото здравје и е важна превентивна мерка. Со негова помош лекарите можат да ги откријат здравствените проблеми во рана фаза и да понудат соодветен медицински третман. Лекарскиот преглед може да се прави рутински или кога има потреба, на пример, кога има симптоми на болеста. Рутинскиот тип на преглед е од суштинско значење за одржување на општото здравје и спречување на болести.

Сподели со пријатели! | Shpërndaje me miqtë!