Dg.

Welcome to DIAGNOSIS. This is the Beginning!

Dg.

Дијагноза

Dg.

Diagnoza

Dg.

Симптом

Dg.

Simptom

Dg.

Болест

Dg.

Sëmundje

Dg.

Терапија

Dg.

Terapia

Dg.

Превенција

Dg.

Preventiva

Dg.

Лекарски преглед

Dg.

Ekzaminimi mjeksor

Dg.

Лекари

Dg.

Mjekët

Dg.

Здравственото знаење

Dg.

Njohurija shëndetësore

Здравје | Shëndet

Редовна и умерена физичка активност

Здравје | Shëndet

Aktiviteti fizik i rregullt dhe i moderuar

Здравје | Shëndet

Здрава исхрана

 

 

Ендокринологијата е медицинска специјалност која се занимава со проучување, дијагноза и третман на болести и проблеми поврзани со ендокриниот систем. Ендокриниот систем вклучува група жлезди (ендокрини жлезди) кои се одговорни за производство на хормони, хемиски супстанции кои контролираат различни функции во организмот, како што се метаболизмот, контролата на гликозата, растот и развојот, контролата на имунолошкиот систем и други. Ендокринолозите вршат различни лабораториски тестови и третмани за дијагностицирање на болести и проблеми поврзани со ендокриниот систем и користат различни методи на лекување како што се лекови и хормонска терапија. Овие специјалисти играат клучна улога во одржувањето на хормоналната рамнотежа во организмот и контролирањето на различните физиолошки функции.

Endokrinologjia është një specialitet mjekësor që merret me studimin, diagnostikimin dhe trajtimin e sëmundjeve dhe problemeve që lidhen me sistemin endokrin. Sistemi endokrin përfshin një grup gjëndrash (gjëndra endokrine) që janë përgjegjëse për prodhimin e hormoneve, substancave kimike që kontrollojnë funksione të ndryshme në organizëm, siç janë metabolizmi, kontrolli i glukozës, rritja dhe zhvillimi, kontrolli i sistemit imunitar etj. Mjekët endokrinologë kryejnë analiza dhe trajtime të ndryshme laboratorike për të diagnostikuar sëmundjet dhe problemet që lidhen me sistemin endokrin dhe përdorin metoda të ndryshme trajtimi si medikamente dhe terapi hormonale. Këta specialistë luajnë një rol kyç në ruajtjen e ekuilibrit hormonal në organizëm dhe kontrollin e funksioneve të ndryshme fiziologjike.

 

Превенција | Preventiva

 

БОЛЕСТИ | SËMUNDJE :

 

 

Прва помош | Ndihma e parë

Ndihma e parë: Dhimbje barku

Здравје | Shëndet

Заштита од контаминирана храна, вода и воздух

Здравје | Shëndet

Општ медицински преглед

Симптоми на алергија

Гребење на грлото и кашлање

Превенција | Preventiva

Превентивните мерки против белодробни заболувања

Прва помош | Ndihma e parë

Ndihma e parë: Thumbim me copë druri, metali ose qelqi

Превенција | Preventiva

Masat parandaluese kundër sëmundjeve gastrointestinale

Прва помош | Ndihma e parë

Ndihma e parë: Frakturë e hapur

Simptomat e alergjisë

Kruajtje, skuqje dhe ënjtje e lëkurës

Прва помош | Ndihma e parë

Ndihma e parë: Mbytja me ushqim

Прва помош | Ndihma e parë

Прва помош: Главоболка

Simptomat e sëmundjeve gastrointestinale

Nauze, të vjella dhe regurgitim

Dg.

Preventiva

Здравје | Shëndet

Testet e depistimit

Здравје | Shëndet

Скрининг тестовите

Превенција | Preventiva

Masat parandaluese kundër sëmundjeve imunologjike

Здравствени установи | Institucione shëndetsore

Kompleksi Klinik Universitar Nënë Tereza

Прва помош | Ndihma e parë

Прва помош: Внатрешно крварење

Здравје | Shëndet

Ментална хигиена

Dg.

Welcome to DIAGNOSIS. This is the Beginning!

Прва помош | Ndihma e parë

Прва помош: Дехидрација

Прва помош | Ndihma e parë

Прва помош: Мозочен удар

Симптоми на гастроинтестинални заболувања

Абдоминалната болка

Прва помош | Ndihma e parë

Прва помош: Отворена фрактура

Превенција | Preventiva

Masat parandaluese kundër sëmundjeve endokrinologjike

Симптоми на алергија

Црвени и подуени очи

Прва помош | Ndihma e parë

Ndihma e parë: Helm i gëlltitur

Прва помош | Ndihma e parë

Прва помош: Страно тело во уво

Прва помош | Ndihma e parë

Прва помош: Алергија

Прва помош | Ndihma e parë

Прва помош: Ладни облоги за повреди

Прва помош | Ndihma e parë

Ndihma e parë: Ndrydhje

Симптоми на респираторни заболувања

Кашлање крв

Прва помош | Ndihma e parë

Ndihma e parë: Mbytja në ujë

Прва помош | Ndihma e parë

Ndihma e parë: Mavijosje nga lëndimi

Симптоми на кардиоваскуларни заболувања

Задржување на течности во организмот

Симптоми на кардиоваскуларни заболувања

Болка во градите

Dg.

Diagnoza

Simptomat e alergjisë

Kollitja e gjakut

Здравствени установи | Institucione shëndetsore

Универзитетски Клинички Комплекс Мајка Тереза

Здравје | Shëndet

Gjumi i rregullt dhe cilësor

Прва помош | Ndihma e parë

Прва помош: Анафилактичен шок

Прва помош | Ndihma e parë

Прва помош: Хемиско прскање во окото

Прва помош | Ndihma e parë

Прва помош: Стомачна болка

Прва помош | Ndihma e parë

Ndihma e parë: Hipotermia

Прва помош | Ndihma e parë

Ndihma e parë: Pickim nga insekte

Прва помош | Ndihma e parë

Ndihma e parë: Prerjet dhe gërvishtjet

Прва помош | Ndihma e parë

Прва помош: Болка во увото и забот

Прва помош | Ndihma e parë

Ndihma e parë: Angina pectoris

Разни теми | Tema të ndryshme

Ndikimi i teknologjisë në kujdesin shëndetësor!

Симптоми на гастроинтестинални заболувања

Гадење, повраќање и регургитација

Dg.

Sëmundje

Прва помош | Ndihma e parë

Ndihma e parë: Ethet

Прва помош | Ndihma e parë

Прва помош: Хипервентилација

Прва помош | Ndihma e parë

Прва помош: Страно тело во окото

Диети според болести | Dietat sipas sëmundjeve

Диети за подобрување на здравјето

Dg.

Terapia

Simptomat e sëmundjeve dermatologjike

Simptomat e sëmundjeve dermatologjike

Simptomat e alergjisë

Sytë e skuqur dhe të ënjtur

Здравствени установи | Institucione shëndetsore

ЈЗУ Поликлиники – Скопје

Simptomat e sëmundjeve gastrointestinale

Urthi

Прва помош | Ndihma e parë

Ndihma e parë: Një prerje në dorë

Превенција | Preventiva

Превентивни мерки против имунолошки заболувања

Прва помош | Ndihma e parë

Ndihma e parë: Plagë e infektuar

Симптоми на алергија

Симптомите на системска алергија

Прва помош | Ndihma e parë

Прва помош: Повреди од притисок или згмечување

Симптоми на кардиоваскуларни заболувања

Хипоксија

Прва помош | Ndihma e parë

Ndihma e parë: Trup i huaj në vesh

Здравје | Shëndet

Хигиена

Здравје | Shëndet

Вакцинација

Превенција | Preventiva

Превентивни мерки против заразни болести

Симптоми на алергија

Стомачни болки и грчеви

Симптоми на ендокринолошки заболувања

Неправилни или болни менструални циклуси

Прва помош | Ndihma e parë

Прва помош: Каснување од змија

Прва помош | Ndihma e parë

Прва помош: Фебрилни конвулзии

Прва помош | Ndihma e parë

Ndihma e parë: Goditja e nxehtësisë

Фармакологија | Farmakologjia

Farmakologjia dhe masat parandaluese

Прва помош | Ndihma e parë

Ndihma e parë: Rënia e dhëmbit të përparmë

Dg.

Дијагноза

Прва помош | Ndihma e parë

Прва помош: Топлотна исцрпеност

Симптом на бубрежни заболувања

Болка во долниот дел на стомакот