Dg.

Welcome to DIAGNOSIS. This is the Beginning!

Dg.

Дијагноза

Dg.

Diagnoza

Dg.

Симптом

Dg.

Simptom

Dg.

Болест

Dg.

Sëmundje

Dg.

Терапија

Dg.

Terapia

Dg.

Превенција

Dg.

Preventiva

Dg.

Лекарски преглед

Dg.

Ekzaminimi mjeksor

Dg.

Лекари

Dg.

Mjekët

Dg.

Здравственото знаење

Dg.

Njohurija shëndetësore

Здравје | Shëndet

Редовна и умерена физичка активност

Здравје | Shëndet

Aktiviteti fizik i rregullt dhe i moderuar

Здравје | Shëndet

Здрава исхрана

 

 

Дерматологијата е медицинска специјалност која се занимава со проучување, дијагноза и третман на болести и проблеми на кожата, косата и ноктите. Дерматолозите се специјализирани лекари кои работат со пациенти за дијагностицирање и лекување на разни болести и состојби поврзани со дерматологијата. Дерматолозите играат клучна улога во советувањето на пациентите за одржување на здравјето на кожата и, во случај на какви било сомнежи, да се консултират со нив за соодветна дијагноза и медицински третман. Редовните прегледи кај дерматолог се важни за рана дијагноза и спречување на малигнитет на кожата.

Dermatologjia është një specialitet mjekësor që merret me studimin, diagnostikimin dhe trajtimin e sëmundjeve dhe problemeve të lëkurës, flokëve dhe thonjve. Dermatologët janë mjekë të specializuar që punojnë me pacientët për të diagnostikuar dhe trajtuar sëmundje dhe gjendje të ndryshme që lidhen me dermatologjinë. Dermatologët luajnë një rol kyç në këshillimin e pacientëve për të ruajtur shëndetin e lëkurës dhe, në rast dyshimi, për t’u konsultuar me ta për diagnostikim  dhe trajtim të duhur mjekësor. Ekzaminimet e rregullta nga dermatologu janë të rëndësishme për diagnostikimin e hershëm dhe parandalimin e malinjitetit në lëkurë.

 

Превенција | Preventiva

 

БОЛЕСТИ | SËMUNDJE :

 

 

 

Прва помош | Ndihma e parë

Прва помош: Страно тело во окото

Превенција | Preventiva

Превентивни мерки против заразни болести

Симптоми на ендокринолошки заболувања

Слаб имунитет

Диети според болести | Dietat sipas sëmundjeve

Режим на исхрана (Диета) при дијареа

Превенција | Preventiva

Masat parandaluese kundër sëmundjeve të veshkave

Симптоми на заразни болести

Симптоми на заразни болести

Simptomat e sëmundjeve endokrinologjike

Probleme me gjumin

Здравствени установи | Institucione shëndetsore

Kompleksi Klinik Universitar Nënë Tereza

Симптоми на хематолошки заболувања

Симптоми на хематолошки заболувања

Здравје | Shëndet

Ekzaminimi i përgjithshëm mjekësor

Симптом на бубрежни заболувања

Болно и тешко мокрење

Прва помош | Ndihma e parë

Прва помош: Хипервентилација

Симптом на бубрежни заболувања

Болка во долниот дел на стомакот

Симптоми на гастроинтестинални заболувања

Дијареа

Simptomat e sëmundjeve hematologjike

Simptomat e sëmundjeve hematologjike

Simptomat e alergjisë

Kruajtje, skuqje dhe ënjtje e lëkurës

Dg.

Ekzaminimi mjeksor

Simptomat e sëmundjeve imune

Simptomat e sëmundjeve imune

Симптоми на гастроинтестинални заболувања

Гадење, повраќање и регургитација

Прва помош | Ndihma e parë

Ndihma e parë: Fluska

Прва помош | Ndihma e parë

Прва помош: Рана на главата

Симптоми на респираторни заболувања

Кашлица

Simptomat e alergjisë

Kruarje, djegie dhe rrjedhje nga hunda

Симптоми на алергија

Стомачни болки и грчеви

Simptomat e sëmundjeve kardiovaskulare

Vështirësi në frymëmarrje dhe lodhje

Прва помош | Ndihma e parë

Прва помош: Исекотина на рака

Simptomat e alergjisë

Nauze, të vjella dhe diarre

Превенција | Preventiva

Превентивни мерки против хематолошки заболувања

Прва помош | Ndihma e parë

Ndihma e parë: Frakturë e hapur

Dg.

Preventiva

Simptomat e sëmundjeve gastrointestinale

Urthi

Превенција | Preventiva

Превентивните мерки против белодробни заболувања

Диети според болести | Dietat sipas sëmundjeve

Диети за подобрување на здравјето

Симптоми на алергија

Чешање, црвенило и отекување на кожата

Превенција | Preventiva

Превентивни мерки против алергии

Фармакологија | Farmakologjia

Фармакологија и превентивни мерки

Прва помош | Ndihma e parë

Ndihma e parë: Hiperglicemia

Simptoma e sëmundjeve respiratore

Ethet

Прва помош | Ndihma e parë

Прва помош: Топлотна исцрпеност

Прва помош | Ndihma e parë

Прва помош: Затворена фрактура

Разни теми | Tema të ndryshme

Faktorët gjenetikë dhe ndikimi i tyre në shëndet

Здравје | Shëndet

Соодветна хидратација на телото

Симптоми на гастроинтестинални заболувања

Гасови и надуеност

Прва помош | Ndihma e parë

Прва помош: Пoвраќање и пролив

Прва помош | Ndihma e parë

Прва помош: Ангина пекторис

Симптоми на ендокринолошки заболувања

Неправилни или болни менструални циклуси

Прва помош | Ndihma e parë

Прва помош: Рана на окото

Прва помош | Ndihma e parë

Прва помош: Хипогликемија

Simptomat e sëmundjeve të veshkave

Urinim i dhimbshëm dhe i vështirë

Здравје | Shëndet

Редовен и квалитетен сон

Прва помош | Ndihma e parë

Прва помош: Крварење од уво

Прва помош | Ndihma e parë

Прва помош: Боцкање со парче дрво, метал или стакло

Прва помош | Ndihma e parë

Прва помош: Каснување од животно

Здравје | Shëndet

Заштита од контаминирана храна, вода и воздух

Прва помош | Ndihma e parë

Ndihma e parë: Sulmi epileptik

Прва помош | Ndihma e parë

Прва помош: Надворешно крварење

Превенција | Preventiva

Превентивни мерки против онколошки заболувања

Прва помош | Ndihma e parë

Прва помош: Каснувањa од морски суштества

Превенција | Preventiva

Masat parandaluese kundër sëmundjeve imunologjike

Симптоми на респираторни заболувања

Општа слабост и замор

Прва помош | Ndihma e parë

Прва помош: Анафилактичен шок

Simptomat e alergjisë

Kollitja e gjakut

Dg.

Дијагноза

Прва помош | Ndihma e parë

Ndihma e parë: Hipotermia

Simptomat e sëmundjeve oftalmike

Simptomat e sëmundjeve oftalmike

Прва помош | Ndihma e parë

Ndihma e parë: Helmim me barna

Прва помош | Ndihma e parë

Прва помош: Убод од инсекти

Прва помош | Ndihma e parë

Прва помош: Крварење од носот

Dg.

Terapia

Здравствени установи | Institucione shëndetsore

ЈЗУ Поликлиники – Скопје

Simptomat e sëmundjeve endokrinologjike

Cikle menstruale të parregullta ose të dhimbshme

Dg.

Njohurija shëndetësore

Симптоми на гастроинтестинални заболувања

Абдоминалната болка

Прва помош | Ndihma e parë

Ndihma e parë: Lodhja nga nxehtësija

Прва помош | Ndihma e parë

Прва помош: Повреда на главата

Прва помош | Ndihma e parë

Прва помош: Треска

Simptomat e sëmundjeve gastrointestinale

Jashtëqitje me gjak

Simptomat e sëmundjeve gastrointestinale

Nauze, të vjella dhe regurgitim

Симптоми на кардиоваскуларни заболувања

Отежнато дишење и замор

Прва помош | Ndihma e parë

Ndihma e parë: Prerjet dhe gërvishtjet