Втората превентивна мерка против болести е здравата исхрана. Правилната исхрана игра клучна улога во одржувањето на целокупното здравје и спречувањето на разни хронични болести. Правилната и урамнотежена исхрана на телото му ги обезбедува сите хранливи материи што му се потребни за нормално функционирање и развој. Вашата исхрана треба да биде богата со различни витамини, минерали, протеини и влакна. Секојдневно наидувате на различни информации за здрава исхрана, но во основа важат 10 златни совети кои ви помогнат да одржувате здрава диета:

  •   Јадете мали оброци, често и полека
  •   Избегнувајте прејадување
  •   Јадете разновидна и урамнотежена исхрана
  •   Секојдневно консумирајте разновидно свежо овошје и зеленчук.
  •   Избегнувајте преработена храна
  •   Намалете го внесот на шеќер
  •   Намалете го внесот на сол
  •   Консумирајте здрави масти
  •   Пијте доволно вода
  •   Избегнувајте доцни оброци

Правилната исхрана може да ви помогне да имате подобро здравје, повеќе енергија, подобро расположение и подобра концентрација. Од друга страна, лошата исхрана може да доведе до прејадување, надуеност, обезитас и разни хронични болести. Здравите навики во исхраната се важни превентивни мерки против болести, како и поддршка за психофизичкото здравје и подобрување на квалитетот на вашиот живот.

Сподели со пријатели! | Shpërndaje me miqtë!