Болеста е патолошка појава или здравствена состојба која резултира со нарушување или дисфункција на одреден физиолошки процес во организмот и може да се изрази со различни симптоми. Болестите се класифицираат според различни критериуми, вклучувајќи ги засегнатите органи, степенот на сериозностa и други. Болестите ги дијагностицира и лекува лекар, за побрзо закрепнување и обновување на нормалните функции во организмот. Медицинскиот третман може да варира во зависност од видот и тежината на болеста и може да вклучува употреба на лекови, операција, физикална терапија, психотерапија, промени во животниот стил и други методи за подобрување на здравјето.

Сподели со пријатели! | Shpërndaje me miqtë!